ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σπεύδει η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις προεκλογικές παροχές την ερχόμενη εβδομάδα, ίσως και τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει το φιλολαϊκό της προφίλ και ταυτόχρονα να επισκιάσει το θέμα Πολάκη, που έρχεται στη Βουλή, την ίδια μέρα, με πρόταση μορφής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι θα μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και προφανώς σκοπεύει να ενισχύσει τη θέση του στη συζήτηση αυτή ανακοινώνοντας τις παροχές. Το περιεχόμενό τους θα οριστικοποιηθεί σε συνάντησή του αύριο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως είπε ο τελευταίος χθες σε ομιλία του στα Γιάννενα. Εχουμε σχεδόν καταλήξει, είπε, για το μέγεθος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου και τα μέτρα, και στη συνάντηση θα εξειδικευθούν, αφού προσδιοριστούν και ιεραρχηθούν οι ανάγκες. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος έδωσε το μέτρο της κυβερνητικής «γενναιοδωρίας», όταν είπε, απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου για το πότε θα ανακάμψει η αγορά: «Και ακόμη δεν είδατε αυτά που θα ανακοινώσουμε!».
Προπομπό της παροχολογίας θα αποτελέσει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, για την οποία ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί αύριο ή τη Δευτέρα και θα αφορά τόσο την εφορία όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δεν είναι ακόμη σαφές σε τι βαθμό υπάρχει συνεννόηση για τις παροχές με τους θεσμούς, οι οποίοι έρχονται επίσης τη Δευτέρα στην Αθήνα για τρεις μέρες, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση πάντως, μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας, που υπέβαλε στην Κομισιόν, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, προσδιόρισε ευρύτατο «δημοσιονομικό χώρο».
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,6% του ΑΕΠ (περίπου 1,2 δισ. ευρώ) φέτος, κατά 0,4% του ΑΕΠ (800 εκατ. ευρώ περίπου) το 2020, κατά 0,6% του ΑΕΠ (1,2 δισ. ευρώ) το 2021 και κατά 1,1% του ΑΕΠ (2,2 δισ. ευρώ) το 2022. Αθροιστικά, το ποσό φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ (βλ. πίνακα).
Τα θηριώδη, όμως, αυτά υπερπλεονάσματα, που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να στρώσει το προεκλογικό χαλί, συμβαδίζουν με προβλέψεις για μείωση δαπανών ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία. Σε πίνακα που παραθέτει το πρόγραμμα προβλέπεται ότι οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης θα μειωθούν συνολικά από το 47,3% του ΑΕΠ το 2017 στο 42,5% του ΑΕΠ το 2022 και στα επιμέρους οι δαπάνες για την παιδεία θα μειωθούν από 3,9% του ΑΕΠ στο 3,5% του ΑΕΠ, αυτές για την υγεία από το 5,2% του ΑΕΠ στο 4,7% του ΑΕΠ και για την κοινωνική προστασία από το 19,4% στο 17,4% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση δεν θίγει στο πρόγραμμα το θέμα του αφορολογήτου, για το οποίο έχει δηλώσει την πρόθεσή της να μην το μειώσει. Επ’ αυτού ο κ. Τσακαλώτος είπε χθες ότι θα παρουσιάσει την πρότασή της «τη σωστή ώρα». Το πρόγραμμα περιορίζεται να αναφέρει ότι ο «πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που φτάνει το 1,1% του ΑΕΠ το 2022 θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και προστατεύουν τους πλέον ευάλωτους». Πάντως, μόνο η κατάργηση του αφορολογήτου έχει κόστος 1,92 δισ. ευρώ, ενώ η συζητούμενη 13η σύνταξη 550 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε., το πρόγραμμα παραθέτει δύο σενάρια, το ένα χωρίς αλλαγή πολιτικής και το άλλο «με ενσωματωμένες παρεμβάσεις». Αυτές, όπως επισημαίνεται, θα είναι στον φορολογικό τομέα «για τη σταδιακή μείωση του φορολογικού βάρους, με πλήρη σεβασμό των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών δεσμεύσεων». Πάντως, οι παρεμβάσεις που φαίνονται είναι μικρές, μόνο 0,1% του ΑΕΠ (200 εκατ. ευρώ) φέτος και 0,4% του ΑΕΠ (800 εκατ. ευρώ) το 2020.
Το πρόγραμμα προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% φέτος και το 2020, 2,1% το 2021, 2% το 2022 και 1,9% το 2023. Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο αξιολόγησε το πρόγραμμα, αναφέρει ότι οι στόχοι είναι αισιόδοξοι, αν και εφικτοί.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr