Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων έφτασε στον «σκληρό πυρήνα» – Τον Σεπτέμβριο θα τεθούν νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι για την αποκλιμάκωση των NPEs
με στόχο να υποχωρήσουν στο 18%-19% μετά το 2020 και στο 6,5% μέχρι το 2022
Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η πορεία μείωσής τους χαρακτηρίζεται αργή. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα ανοίγματα αβέβαιης είσπραξης διαμορφώθηκαν σε 30,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο ίδιο μέγεθος που ήταν και στο τέλος του 2016.
Ο προβληματισμός εντείνεται και από το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο θα τεθούν νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι για την αποκλιμάκωση των NPEs με στόχο να υποχωρήσουν στο 18%-19% μετά το 2020 και στο 6,5% μέχρι το 2022.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες κινητοποιούνται για να γίνουν πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, καθώς έχουν φτάσει πλέον στον λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» των κόκκινων δανείων. Στο τέλος Μαρτίου 2018 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν στα 92,4 δισ. ευρώ, από 101,8 δισ. τον Ιούνιο του 2017. Η μείωση προήλθε κυρίως λόγω των διαγραφών ύψους 8,1 δισ., στις οποίες προχώρησαν πέρυσι οι τράπεζες. Ωστόσο, ο SSM φρέναρε τις διαγραφές υποδεικνύοντας πωλήσεις χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων, επιλογή ακριβή για τις τράπεζες καθώς έχει κεφαλαιακές επιπτώσεις.
Στον «σκληρό πυρήνα» των κόκκινων δανείων υπάρχουν περίπου 10 δισ. επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων εταιρειών που έχουν δοθεί και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για τον γόρδιο δεσμό των επιχειρηματικών δανείων, καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και με διαφορετική οπτική, ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης, το είδος των εξασφαλίσεων κ.λπ. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι προσπάθειες να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων επικεντρώνονται μέσω του NPL Forum, δηλαδή της διατραπεζικής επιτροπής που αναζητεί συμβιβαστικές κοινές λύσεις για μεγάλες επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε αρκετές τράπεζες. Η συγκεκριμένη επιτροπή έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα με κάτι λιγότερο από 100 περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών.
Ταυτόχρονα, για την αντιμετώπιση των επιχειρηματικών προβληματικών δανείων οι τράπεζες περιμένουν με ενδιαφέρον τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαχείριση του Solar Project. Πρόκειται για το πακέτο επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί και από τις τέσσερις τράπεζες και το οποίο μετά από διαγωνισμό ανέλαβε να διαχειριστεί η doBank. Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, αν η διαχείρισητης της ιταλικής do Bank (ξεκινά τον Σεπτέμβριο) , που έχει μεγάλη εμπειρία και διαθέτει κεφάλαια, αρχίσει να φέρνει αξιόλογα αποτελέσματα, οι τράπεζες σκοπεύουν να αναθέσουν για διαχείριση το 2019 επιπλέον προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιπτώσεις των κόκκινων δανείων που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των διατάξεων του νόμου Κατσέλη. Πρόκειται για δάνεια ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ – κυρίως στεγαστικά, καταναλωτικά, όπως και δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Τα στελέχη των τραπεζών θεωρούν τα προβληματικά στεγαστικά το σημαντικότερο πρόβλημα γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το μοναδικό μέχρι στιγμής αποτελεσματικό όπλο στη μάχη των ΝPLs, αυτό των πλειστηριασμών, αφού για τις τράπεζες είναι εκτός συζήτησης να πάρουν από δανειολήπτες μικρές πρώτες κατοικίες.
newmoney.gr Labels Άρθρα, Ξυπνήστε Ρε, Οικονομικά Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com
Use Facebook to Comment on this Post