xOrisOria News

Με χαμηλές επιδόσεις η Ελλάδα στην αξιοποίηση του ψηφιακού χρήματος

Παρά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) καταδεικνύεται η αδυναμία της χώρας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ψηφιακού χρήματος και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας, που επιβλήθηκε κυρίως λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά στην αξιοποίηση του ψηφιακού χρήματος. Ερευνα της Citi και του Imperial College Λονδίνου κατέταξε την Ελλάδα στην 55η θέση ανάμεσα σε 84 χώρες που αξιολογήθηκαν με βάση την ετοιμότητά τους στην αξιοποίησή του.

Ο κατάλογος συντάχθηκε με βάση τον Δείκτη Ψηφιακού Χρήματος (Digital Money Index, DMI) που καταρτίζουν τα τελευταία πέντε χρόνια οι δύο οργανισμοί, Citi και Imperial College. Με βάση τον δείκτη DMI, η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη κατηγορία χωρών αναφορικά με την ετοιμότητά τους να αξιοποιήσουν το ψηφιακό χρήμα.

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις αναδυόμενες (emerging) χώρες στη χρήση του ηλεκτρονικού/ψηφιακού χρήματος.

Με βάση τον κατάλογο που δημοσιοποίησε η Citi για το 2019, η Ελλάδα ανταγωνίζεται τη Ρουμανία (53η), την Ινδία (54η), το Μεξικό (56η), την Κολομβία (57η) και άλλες χώρες του πλανήτη. Στην κορυφή της αξιοποίησης του ψηφιακού χρήματος βρίσκεται η Φινλανδία (1η), η Σουηδία (2η), η Νορβηγία (3η) και οι ΗΠΑ (4η). Οι χώρες αυτές ανήκουν στην πρώτη κατηγορία χωρών, που περιλαμβάνει όλες εκείνες που βρίσκονται σε μεγάλη ετοιμότητα αξιοποίησής του.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στην 27η θέση, η Ιταλία στην 30ή θέση και η Τουρκία στην 35η. Οι δύο πρώτες ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία χωρών, που περιλαμβάνει εκείνες που βρίσκονται σε μέτρια ετοιμότητα αξιοποίησης του ψηφιακού χρήματος. Η Τουρκία κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα, με μικρή ετοιμότητα και τέλος υπάρχει η τέταρτη κατηγορία χωρών που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ετοιμότητας. Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2014 μέχρι το 2019, η Ελλάδα υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις με βάση τον δείκτη DMI. Eτσι, παρά την άνωθεν επιβολή των ηλεκτρονικών συναλλαγών (κυρίως λόγω των capital controls), η χώρα υποχώρησε στην ετοιμότητά της για αξιοποίηση του ψηφιακού χρήματος. Στην πράξη δεν είναι η χώρα που υποχώρησε, αλλά τα μεγαλύτερα βήματα προόδου που πραγματοποίησαν άλλες χώρες, και οι οποίες, ενώ στο παρελθόν υστερούσαν έναντι της χώρας, τώρα υπερτερούν.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η χώρα υστερεί κυρίως στις τεχνολογικές και χρηματοοικονομικές υποδομές (technology & financial infrastructure), αφού κατατάσσεται στην 66η θέση μεταξύ 84 χωρών. Επίσης, υστερεί στον υποδείκτη στήριξης του ψηφιακού χρήματος από την κυβέρνηση και στην αγορά (government and market support) όπου κατατάσσεται στην 60ή θέση. Καλύτερες επιδόσεις η χώρα διαθέτει στη χρήση λύσεων ψηφιακού χρήματος (digital money solutions) και στην τάση υιοθέτησής του (propensity to adopt). Mε βάση τους δύο τελευταίους υποδείκτες η Ελλάδα κατετάγη στην 43η και 54η θέση, αντίστοιχα.

Ολα ωστόσο καταδεικνύουν τη συνολική αδυναμία της χώρας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ψηφιακού χρήματος και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πάντως, η Citi αναφέρει ότι παρά τη διαπιστωμένη χαμηλή διείσδυση του ψηφιακού χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση και η αξιοποίησή του βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post