Εάν δεν αντιμετωπιστεί, εμφανίζονται συμπτώματα όπως ο ισχυρός πόνος και το μούδιασμα στα άκρα αλλά και νευρολογικές διαταραχές.
Η ασθένεια που προκαλεί αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα ονομάζεται σιγκουατέρα (ciguatera). Οφείλεται στην κατανάλωση μολυσμένων ψαριών ή θαλασσινών και εκδηλώνεται με σωματικά και νευρολογικά συμπτώματα.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυτός ο τύπος δηλητηρίασης βρίσκεται δεύτερος στη λίστα με τις συχνότερες ασθένειες που οφείλονται σε θαλάσσιες τοξίνες.
Οφείλεται στη σιγκουατοξίνη που βρίσκεται σε ορισμένα φύκια, τα οποία ευδοκιμούν κυρίως σε τροπικά μέρη, όπως τα νησιά της Καραϊβικής και η Χαβάη.
Διάφορα είδη μικρών ψαριών τρέφονται με αυτά τα φύκια, ενώ μεγαλύτερα ψάρια, όπως το λαβράκι, τρέφονται με αυτά τα μικρά ψάρια. Έτσι, η τοξίνη συσσωρεύεται στα ψάρια που μπορεί αργότερα να καταναλώσουμε.
Ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος για θαλασσινά όπως η γαρίδα, καθώς το μέγεθός τους δεν επιτρέπει τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας της τοξίνης.
Σε μεγάλες ποσότητες, η τοξίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Μέσα στις πρώτες 12 ώρες, εκδηλώνονται γαστρεντερικές διαταραχές. Μετά από 24 ώρες, εμφανίζεται έντονη κόπωση, πόνος, καθώς και διαταραχές στην όραση και την αφή.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση που να εντοπίζει την ασθένεια και αρκετοί γιατροί δεν καταφέρνουν να εξακριβώσουν την αιτία των συμπτωμάτων εάν δεν έχουν συναντήσει στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά.