Το τι προκάλεσε, όμως, αυτό το φαινόμενο παρέμενε άγνωστο.
Μία θεωρία ήθελε η Γη να έχει χτυπηθεί από έναν κομήτη ή αστεροειδή. Νέα στοιχεία που προέκυψαν τώρα από μια νέα έρευνα υποστηρίζουν την άποψη αυτή.
Μελετώντας διάσπαρτους νανοκρυστάλλους (νανοδιαμάντια) σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεωρία της κοσμικής σύγκρουσης είναι σωστή.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σικάγο ισχυρίζονται ότι η «Νεότερη Δρυάς» (Younger Dryas) –όπως ονομάστηκε η κρύα περίοδος πριν από 12.800 χρόνια- ήταν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κοσμικής σύγκρουσης.
Η δραστική κλιματική αλλαγή συνέπεσε με την εξαφάνιση των μεγάλων θηλαστικών της Πλειστοκαίνου και οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις των προϊστορικών ανθρώπινων πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένου του τέλους του προϊστορικού πολιτισμού Clovis, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Daily Mail.
Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί- ήταν ένα στρώμα νανοδιαμαντιών (YD Boundary – YDB)τα οποία διασκορπίστηκαν σε έκταση μεγαλύτερη των 50 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Τα νανοδιαμάντια είναι τύποι διαμαντιών που προκύπτουν από εκρήξεις.
«Σε 11 χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου το στρώμα αυτό (YDB) περιέχει σημαντική ποσότητα νανοδιαμαντιών, που θα μπορούσαν να προέρχονται από μια τέτοιου είδους κοσμική σύγκρουση» εξήγησε ο καθηγητής James Kennett και οι συνεργάτες του.
Μικροσκοπικά νανοδιαμάντια, λιωμένο γυαλί, σφαιρίδια άνθρακα και άλλα υλικά υψηλών θερμοκρασιών υπάρχουν σε αφθονία σε όλο το YDB πεδίο, σε ένα λεπτό στρώμα που βρίσκεται σε βάθος μερικών μόνο μέτρων από την επιφάνεια της Γης.
Επειδή αυτά τα υλικά σχηματίστηκαν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 2.200 βαθμών Κελσίου, το γεγονός ότι παραμένουν παρόντα τόσο ψηλά στην επιφάνεια της Γης υποδηλώνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα δημιουργήθηκαν από ένα μεγάλο εξωγήινο αντικείμενο που συγκρούστηκε με τη Γη, όπως ένας αστεροειδής.
Πέρα από το γεγονός, ότι υποστηρίζει τη θεωρία της κοσμικής σύγκρουσης, η συγκεκριμένη μελέτη παρέχει επιπλέον αποδείξεις για την απόρριψη άλλων υποθέσεων αναφορικά με το σχηματισμό αυτών των νανοκρυστάλλων, όπως οι δασικές πυρκαγιές και η αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Βασιζόμενοι σε πολλαπλές αναλυτικές διαδικασίες, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι η πλειοψηφία των υλικών στην περιοχή YDB είναι νανοδιαμάντια και όχι κάποια άλλα είδη ορυκτών.
Η έρευνα με τίτλο «Nanodiamond-rich layer across three continents consistent with major cosmic impact» δημοσιεύτηκε στο Journal of Geology.