Σύμφωνα με τον Πρόντι, «η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν έχει νόημα να θέτει κανείς μη ρεαλιστικούς στόχους για την απομείωση του χρέους», ενώ υπογράμμισε πως θα είναι πολύ πιο λογικό να συμφωνεί έναν εφικτό στόχο και να παρακολουθεί σταδιακά και σχολαστικά την υλοποίησή του.
‘Όπως εξήγησε, αυτό έγινε με τη Γερμανία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
«Δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση της Ελλάδας με τη Γερμανία, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν πολιτικά σοφό να διαγραφεί μεγάλο μέρος του γερμανικού χρέους κατά τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953», υπογράμμισε.
Ωστόσο, στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να λάβει νέα κονδύλια χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως «θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι» για τα χρήματα αυτά, οι οποίοι όμως θα πρέπει «να κινούνται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο».
Όσον αφορά στο εάν ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, ο Ρομάνο Πρόντι απέδωσε ευθύνες, λέγοντας πως δεν θα μιλούσε για «λάθος», ωστόσο, χαρακτήρισε «μοιραίο» το γεγονός ότι δεν υπήρξε έλεγχος του προϋπολογισμού.
«Υπήρχε έλεγχος πριν, αλλά όχι μετά από την ένταξη στο ευρώ. Έτσι ήθελαν να γίνει η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία», είπε, προσθέτοντας ότι το 2003, ως πρόεδρος της Κομισιόν, είχε ζητήσει να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών αμέσως μετά την προσχώρηση στο ευρώ, αλλά ο Σρέντερ και ο Σιράκ του είπαν «να σιωπήσω».
«Αυτό έγινε στη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας», είπε.