Ο εφοπλιστής περιέγραψε τις οκτώ μέρες που κρατήθηκε από τους απαγωγείς του στο κρησφύγετό τους, που παραμένει άγνωστο, και ολοκλήρωσε την περιγραφή του λέγοντας ότι τον απελευθέρωσαν όταν πήραν λύτρα 30 εκατομμυρίων ευρώ.
«Μου φέρθηκαν άψογα», είπε στην κατάθεσή του ο κ. Παναγόπουλος.
«Μου έδιναν ανελλιπώς τα φάρμακά μου χωρίς τα οποία θα είχε κινδυνέψει η ζωή μου», τόνισε.
Τη συγνώμη του στον εφοπλιστή επανέλαβε εκ των κατηγορουμένων ο Χαράλαμπος Μουστάκας: «Λυπάμαι πολύ, κ. Παναγόπουλε», είπε.
Παναγόπουλος: «Σε συγχωρώ. Εχεις την ηλικία του εγγονού μου. Σου εύχομαι καλή τύχη».
Ο εφοπλιστής ξεκίνησε την κατάθεσή του περιγράφοντας το πρωί της Δευτέρας, 12 Ιανουαρίου 2009, όταν λίγα μέτρα μετά το σπίτι του, τρεις κουκουλοφόροι με καλάσνικοφ μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έσπασαν με βαριοπούλα το τζάμι του αυτοκινήτου του, έβγαλαν έξω τον οδηγό του και τον πέταξαν κάτω.
Στη συνέχεια ο εφοπλιστής μίλησε για την εφιαλτική διαδρομή μέχρι να φτάσουν στην οικοδομή στην οποία τον κρατούσαν αιχμάλωτο οι δράστες. Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι τον οδήγησαν σε έναν ανοιχτό χώρο όπου του ζήτησαν να μπει στο πορτμπαγκάζ άλλου αυτοκινήτου και ξεκίνησαν μια διαδρομή περίπου μίας ώρας.
Τον έβγαλαν από το πορτμπαγκάζ, του κάλυψαν το κεφάλι και τον οδήγησαν σε έναν χώρο που, όταν του έβγαλαν την κουκούλα, κατάλαβε ότι ήταν οικοδομή, όπου βρισκόταν ένα καινούργιο ράντζο, με καινούργιο στρώμα και πάπλωμα και δύο αλυσίδες που έβγαιναν από τον τοίχο και κατέληγαν σε χειροπέδες.
«Μου έδωσαν να φορέσω μια μαύρη φόρμα, σαν κι αυτές που φόραγαν αυτοί, και κάτι παντόφλες κόκκινες μαλλιαρές… Ευτυχώς, γιατί μου κρατούσαν τα πόδια ζεστά. Ο χώρος ήταν εκτεθειμένος στον αέρα… Ημουν αλυσοδεμένος σε όλη τη διάρκεια της κράτησης, εκτός από κάποιες στιγμές που είχαν την καλοσύνη να με αφήσουν να περπατήσω για να μην πάθω καμιά θρόμβωση. Στον χώρο υπήρχε μια τηλεόραση και μια άλλη συσκευή που προφανώς ήταν για να με παρακολουθούν».
Είχε τα φάρμακά του
Πρόσθεσε ότι τα τρία άτομα που τον κρατούσαν του φέρονταν πολύ ευγενικά και του έφεραν ό,τι φάρμακο χρειαζόταν.
Ο εφοπλιστής περιέγραψε τις συνθήκες της κράτησης, που δεν ήταν, όπως είπε, καθόλου εύκολες, καθώς υπήρχε πρόβλημα υγιεινής στον χώρο αλλά και τροφής καθώς λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζει πρέπει να τρώει συγκεκριμένα πράγματα. Εκτός αυτών όμως, όπως είπε, σε όλη τη διάρκεια της ομηρείας του του πήγαιναν ό,τι ζητούσε, είχαν σωστή συμπεριφορά και, όπως ανέφερε, του είχαν ζητήσει να τους φωνάζει όλους «Χρήστο».
Στη συνέχεια εξετάστηκε η σύζυγος του εφοπλιστή, Αικατερίνη Ναυπλιώτη, η οποία περιέγραψε τον προσωπικό αγώνα που έκανε, όπως είπε, για να σώσει τον άνθρωπό της από τους απαγωγείς του. Η κ. Παναγοπούλου, η οποία συνομιλούσε τηλεφωνικά με τους απαγωγείς, είπε ότι αρχικά απαίτησαν λύτρα 40 εκατομμυρίων ευρώ σε χρησιμοποιημένα χαρτονομίσματα των 100 και 200, ενώ στη συνέχεια κατέβασαν το ποσό στα 30 εκατομμύρια.
Το δικαστήριο θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό τους κατηγορουμένους, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα για διάφορες πράξεις ως εξής:
• Παναγιώτης Βλαστός, δύο φορές ισόβια και επιπλέον ποινή 66 ετών και 12 μηνών
• Ιωάννης Σκαφτούρος, δύο φορές ισόβια και επιπλέον 46 χρόνια και 24 μήνες
• Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 24 χρόνια και 24 μήνες
• Γιώργος Κατσαγιάννης, ισόβια και 29 χρόνια και 6 μήνες
• Απόστολος Πετράκης, κάθειρξη 24 ετών και έξι μηνών
• Χαράλαμπος Μουστάκας, 19 χρόνια και 6 μήνες
• Γιώργος Τρομπούκης, 15 χρόνια
• Βασίλης Στεφανάκος, 25 χρόνια
• Επίσης ποινές 15ετούς κάθειρξης στον καθένα επιβλήθηκαν στους Ιωάννη Θώδη, Κων/νο Ανδρέου, Boban Ristevski και 10ετούς κάθειρξης στους Εμμανουήλ Σκαρλάτο, Ιωάννη Θεοδωράκη και Παναγιώτη Σοϊλέδη.
• Ποινές 8ετούς κάθειρξης επιβλήθηκαν στους Ιωάννη Καλογερίδη, και Χριστόφορο Λασιθιωτάκη.
• Τέλος, οι δύο γυναίκες που κρίθηκαν ένοχες για συμμετοχή στην οργάνωση, Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου, και Ιωάννα Χήρα σύζυγος του Βλαστού, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών η καθεμία.