Με αυτό τον τρόπο αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης στο δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, «θα δημιουργηθεί μεγάλη ανασφάλεια και όχι μόνο για τη Βρετανία» αλλά θα είναι «η αρχή του τέλους της ΕΕ» αναφέρει ο Ρουμπινί.
Ομοίως ο νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρει πως το brexit θα αναθερμάνει τους απανταχού αυτονομιστές όπως τους Σκωτσέζους και τους Καταλανούς, αλλά και τους Έλληνες.
Την ίδια στιγμή οι Ολλανδοί πολύ πριν τις 23 Ιουνίου, ψήφισαν σε δημοψήφισμα που η κυβέρνηση της χώρας θα λάβει σοβαρά υπόψιν, κατά 64% «όχι» στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που από πολλούς μεταφράζεται ως «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάθε περίπτωση έχει μπλοκάρει τα σχέδια των Βρυξελλών.
Η έξοδος της Βρετανίας θα μεταφραστεί ως «σοβαρό πλήγμα» για την οικονομία της χώρας η οποία μπορεί να χάσει 145 δισ. δολάρια ως το 2020, αναφέρει την ίδια ώρα το Bloomberg.
Οι απώλειες θα έφταναν το 5% του ΑΕΠ ανά έτος, κάτι που θα ήταν «μια πραγματική καταιγίδα για το επίπεδο ζωής και την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Το άρθρο καταλήγει πως στην περίπτωση του Brexit, η χώρα θα μπορούσε να χάσει 950.000 θέσεις εργασίας, κάτι που ως το 2020 θα αύξανε το ποσοστό της ανεργίας κατά 3% περίπου.
tribune.gr