Όπως λέει ο Ολιβιέ Βαν Άκεν (Olivier Van Aken) επικεφαλής της έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, τα φυτά ενεργοποιούν μια αλυσίδα αντιδράσεων αν δεχτούν κάποιο άγγιγμα, είτε πρόκειται για επαφή με τον άνθρωπο, είτε για λίγες σταγόνες της βροχής, ακόμα και απότομη σκιά!
Και προσθέτει πως τα φυτά έχουν πλήρη επίγνωση της επαφής και γρήγορα ανταποκρίνονται εσωτερικά. Ωστόσο, αν και η είδηση αυτή είναι καταπληκτική, τα φυτά δεν έχουν μυαλό για να εκφραστούν. Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πώς αντιλαμβάνονται το άγγιγμα.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα φυτά έχουν πολύ καλή γνώση του περιβάλλοντός τους. Για παράδειγμα, μπορούν να «ακούσουν» όταν τα μασούν έντομα και απελευθερώνουν χημικές ουσίες για να τα σταματήσουν. Και, επίσης, μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός υπόγειου ίντερνετ!
Ένα πράγμα που διαπίστωσαν οι επιστήμονες ήταν ότι ο ψεκασμός με σταγονίδια νερού στα φυτά, τα ανάγκασε να αλλάξουν την έκφραση χιλιάδων γονιδίων, μια δραματική φυσιολογική αντίδραση, που ξεκίνησε μέσα σε λίγα λεπτά από το ερέθισμα και σταμάτησε μέσα σε μισή ώρα.
«Ήμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι η αντίδραση αυτή δεν προκλήθηκε από τις δραστικές ενώσεις του ψεκασμού, αλλά μάλλον από την επαφή που προκαλείται από τις σταγόνες του νερού όταν πέφτουν στην επιφάνεια του φύλλου», λέει ο Van Aken. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το ήπιο χάιδεμα των φυτών, θα μπορούσε να προκαλέσει μια παρόμοια φυσιολογική αντίδραση.
«Σε αντίθεση με τα ζώα, τα φυτά δεν είναι σε θέση να τρέξουν μακριά από τους κινδύνους. Αντ’ αυτού, φαίνεται να έχουν αναπτύξει περίπλοκα συστήματα άμυνας, ώστε να αισθάνονται το περιβάλλον τους και να τα βοηθούν, τόσο στον εντοπισμό, όσο και την κατάλληλη αντίδραση απέναντι στον κίνδυνο», υποστηρίζει ο Van Aken.
Για τις αντιδράσεις τους αυτές οι ερευνητές εντόπισαν δύο πρωτεΐνες, οι οποίες θα μπορούσαν στο μέλλον να βοηθήσουν τα φυτά να αναπτύσσονται σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπως θερμοκήπια, με την αλλαγή των γονιδίων τους και την ανταπόκριση σε ερεθίσματα «ψεύτικου συναγερμού».