Τύποι φλυκταινώδους ψωρίασης
Η φλυκταινώδης ψωρίαση ταξινομείται ανάλογα με τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ξαφνικά και σοβαρά (οξεία), μακροχρόνια (χρόνια), ή κάπου στο ενδιάμεσο (υποξεία).
Η γενικευμένου τύπου φλυκταινώδης ψωρίαση (von Zumbusch) επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και εκτός από τα σημάδια στο δέρμα συνοδεύεται συχνά και από πυρετό.
Η δακτυλιοειδής φλυκατινώδης ψωρίαση (circinate) είναι συνήθως υποξεία ή χρόνια και τα άτομα με αυτού του τύπου την ψωρίαση δεν έχουν συνήθως άλλα συμπτώματα εκτός από τα σημάδια στο δέρμα.
Οι φλύκταινες μπορεί να αναπτύσσονται περισσότερο στο παλάμες και τα πέλματα (παλαμοπελματιαία φλυκταινώδης ψωρίαση) ή στις άκρες των δακτύλων και τα νύχια (ακροδερματίτιδα του Hallopeau). Η πιο σπάνια μορφή είναι εκείνη που εμφανίζεται σε παιδιά.
Η φλυκταινώδης ψωρίαση είναι σε γενικές γραμμές σπάνια. Πολύ πιο κοινές μορφές της ψωρίασης είναι η κατά πλάκας ψωρίαση και η σταγονοειδής ψωρίαση, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% των περιπτώσεων. Στους ενήλικες, η φλυκταινώδης ψωρίαση επηρεάζει άνδρες και γυναίκες εξίσου. Στα παιδιά, επηρεάζει τα αγόρια κάπως πιο συχνά από ό,τι τα κορίτσια. Η μέση ηλικία των ατόμων με φλυκταινώδη ψωρίαση είναι τα 50 έτη. Τα παιδιά 2-10 ετών μπορούν να επηρεαστούν, αλλά αυτό είναι σπάνιο.
4453-13248-31034-31522tn
Αίτια
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιτίες της φλυκταινώδη ψωρίαση, πρέπει να γνωρίζουμε τα αίτια της κλασικής ψωρίασης πλάκας. Είναι γενικά αποδεκτό ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση ψωρίασης, συμπεριλαμβανομένης της φλυκταινώδους. Παρακάτω είναι ένας κατάλογος των παραγόντων που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τη φλυκταινώδη ψωρίαση:
-Συστηματική λήψη στεροειδών (είτε από το στόμα είτε με ένεση) και εν συνεχεία διακοπή τους
-Ισχυρή, ερεθιστικό τοπικά διαλύματα (κρέμες ή αλοιφές που εφαρμόζονται στο δέρμα)
-Λοιμώξεις
-Εγκυμοσύνη
-Το φως του ήλιου
-Χολοστατικός ίκτερος (κιτρινωπή χρώση του δέρματος και των ματιών, που προκαλείται από τη χολή)
-Υπασβεστιαιμία (αφύσικα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα)
-Τέλος, διάφορες φαρμακευτικές αγωγές οι οποίες μπορεί να περιέχουν:
—Σαλικυλικά: ενώσεις που παρασκευάζονται από σαλικυλικό οξύ, και οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση του πόνου και του πυρετού
—Λίθιο ή τραζοδόνη (αντικαταθλιπτικά)
—Φαινυλοβουταζόνη ή οξυφαινοβουταζόνη (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα)
—Πενικιλλίνη (αντιβιοτικό)
—Υδροξυχλωροκίνη: φάρμακο κατά της ελονοσίας
—Καλσιποτριόλη: ένα παράγωγο της βιταμίνης D
Σε πολλούς ανθρώπους, η φλυκταινώδης ψωρίαση μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και χωρίς κανέναν από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου.
4453-13248-31034-31523tn
Συμπτώματα
Στο γενικευμένο τύπο φλυκταινώδους ψωρίασης, το δέρμα αρχικά γίνεται έντονα κόκκινο και είναι πολύ ευαίσθητο στην αφή. Μπορεί να έχετε συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη, πόνο στις αρθρώσεις, ένα γενικό αίσθημα δυσφορίας ή ανησυχίας, μειωμένη όρεξη και ναυτία. Μέσα σε λίγες ώρες, μπορείτε να δείτε τις φλύκταινες να αυξάνονται και να σχηματίζουν “ομάδες” σε κάποια σημεία του δέρματος.
Τα πιο συνήθη σημεία είναι το δέρμα κοντά στον πρωκτό και στα γεννητικά όργανα, καθώς και σημεία με πτυχώσεις στο δέρμα σας. Φλύκταινες μπορεί να εμφανιστούν και στο πρόσωπο, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Επίσης μπορεί αν εμφανιστούν πάνω στη γλώσσα, κάτι που θα κάνει δύσκολη και δυσάρεστη την κατάποση τροφών και νερού. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν κάτω από τα νύχια σας και να τα κάνουν να βγουν τελείως.
Μέσα σε μια μέρα, οι φλύκταινες σχηματίζουν «λίμνες» από πύον που στεγνώνουν και ξεφλουδίζουν φολιδωτά. Το δέρμα από κάτω είναι λείο και κοκκινωπό και δεν αποκλείεται εκεί να εμφανιστούν νέες φλύκταινες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει για ημέρες έως και εβδομάδες.
.onmed.gr