Άκαρπη ήταν η συνεδρίαση του Washington Group που πραγματοποιήθηκε στο Γουίστλερ του Καναδά με κεντρικό θέμα το ελληνικό χρέος, γεγονός το οποίο δυσκολεύει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των 7 μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών (G7), συμμετείχαν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ. καθώς και όλοι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που μετέχουν στους G7, κάτι το οποίο είχε δημιουργήσει προσδοκίες για εξελίξεις σχετικά με το θέμα του ελληνικού χρέους.
Στόχος των συνομιλιών ήταν να εξασφαλιστεί στήριξη την ύστατη στιγμή από το ΔΝΤ ως προς την προσφορά ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που θα κάνει η ευρωζώνη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα θεωρηθεί αξιόπιστη από τις αγορές και θα προσελκύσει επενδυτές στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος την 20ή Αυγούστου.
Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, ώστε να είναι έτοιμη προς έγκριση μια συμφωνία την 21η Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του πακέτου ελάφρυνσης χρέους. Ωστόσο από το ΔΝΤ λένε εδώ και καιρό πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε χθες ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα, τότε το ΔΝΤ πιθανότατα θα μείνει εκτός του ελληνικού προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, ενώ δεν θέλει τα όποια μέτρα να συνδεθούν με συγκεκριμένους όρους, να εξαρτώνται δηλαδή από την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων- κάτι για το οποίο επιμένει η Γερμανία. Παράλληλα, συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη ούτε μεταξύ των Ευρωπαίων, αφού η Γερμανία δεν αποδέχεται τη γαλλική πρόταση για μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
eklogika.gr/ Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Πηγή – ksipnistere.com