Άνευ προηγουμένου «μπλόκο» του Facebook σε αξιωματικούς του στρατού της Μιανμάρ
REUTERS/ANN WANG
Όπως διευκρινίστηκε, «εκδιώχθηκαν» 20 ατόμα και οργανώσεις/ οργανισμοί, περιλαμβανομένων του στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλαΐνγκ, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, και της τηλεόρασης Myawady, του στρατού της Μιανμάρ.
Το Facebook ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απομακρύνει από την ιστοσελίδα του αρκετούς αξιωματικούς του στρατού της Μιανμάρ, καθώς και έναν λογαριασμό Instagram, για να εμποδίσει την εξάπλωση «μίσους και παραπληροφόρησης», μετά από εξέταση του σχετικού υλικού.
Όπως σημειώνει το Reuters, πρόκειται για την πρώτη φορά που το Facebook εκδιώκει στρατιωτικούς ή πολιτικούς ηγέτες μιας χώρας- κάτι που τόνισε και η Ρουτσίκα Μπουντχράζα. Όπως είπε, οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις δεν είναι δυνατόν να αναστραφούν. Επίσης, το Facebook ανακοίνωσε πως έκλεισε δεκάδες λογαριασμούς που επιδίδονταν σε μια καμπάνια που «χρησιμοποιούσε φαινομενικά ανεξάρτητες σελίδες ενημέρωσης και απόψεων για να προωθεί κεκαλυμμένα τα μηνύματα του στρατού της Μιανμάρ».
Το Facebook προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση ώρες αφού ερευνητές του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι ο στρατός της χώρας είχε προβεί σε μαζικές δολοφονίες και βιασμούς μουσουλμάνων Ροχίνγκια με σκοπό τη γενοκτονία. Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ θα έπρεπε να διωχθεί για την ενορχήστρωση των εγκλημάτων αυτών.
Όπως είπε ανέφερε η εκπρόσωπος, τα ευρήματα του ΟΗΕ, σε συνδυασμό με αναφορές των ΜΜΕ και οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης αυτής. Πρακτικά, η ενέργεια στην οποία προέβη το Facebook συνεπάγεται σίγαση του βασικού διαύλου δημόσιας επικοινωνίας του στρατού, με σελίδες που παρακολουθούσαν εκατομμύρια άνθρωποι να μην είναι πια διαθέσιμες.
Όπως διευκρινίστηκε, «εκδιώχθηκαν» 20 ατόμα και οργανώσεις/ οργανισμοί, περιλαμβανομένων του στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλαΐνγκ, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, και της τηλεόρασης Myawady, του στρατού της Μιανμάρ. Συνολικά, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, έκλεισαν 18 λογαριασμοί στο Facebook, ένας λογαριασμός στο Instagram και 52 σελίδες στο Facebook, που παρακολουθούσαν περίπου 12 εκατ. άνθρωποι.
Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στον μήνα το Reuters είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σχετικά με το πώς το Facebook είχε αποτύχει στην αντιμετώπιση μιας εκστρατείας ρητορικής μίσους εναντίον των Ροχίνγκια και άλλων μουσουλμάνων. Το κοινωνικό δίκτυο είχε παραδεχτεί πως είχε καθυστερήσει πολύ ως προς το θέμα αυτό, και λάμβανε μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post