και τη χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή. Ωστόσο, στη λεγόμενη άτυπη κατάθλιψη το άτομο μπορεί να νιώσει χαρά όταν συμβαίνουν στη ζωή του θετικές εξελίξεις.
Παρά το όνομά της, η άτυπη κατάθλιψη δεν είναι ούτε σπάνια ούτε ασυνήθιστη. Επηρεάζει τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά και χαρακτηρίζεται από συναισθηματικές δυσκολίες και σωματικά συμπτώματα. Το άτομο με άτυπη κατάθλιψη μπορεί να αδυνατεί να διατηρήσει μια φυσιολογική καθημερινότητα ή να νιώθει ότι η ζωή δεν έχει κανένα νόημα.
Συμπτώματα
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα συμπτώματα της άτυπης κατάθλιψης –όπως και της κατάθλιψης– διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:
– θλίψη που δίνει προσωρινά τη θέση της στη χαρά λόγω ενός ευχάριστου νέου ή γεγονότος,
– αυξημένη όρεξη και κατ’ επέκταση αύξηση του σωματικού βάρους,
– αυξημένη επιθυμία για ύπνο (υπερυπνία), ύπνος που συχνά ξεπερνά σε διάρκεια τις 10 ώρες,
– αίσθημα βάρους στα άκρα που διαρκεί μία ώρα ή και περισσότερο καθημερινά – το αίσθημα αυτό διαφέρει από την τυπική κόπωση,
– ευαισθησία απέναντι στην απόρριψη ή την κριτική, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, η κοινωνική ή η εργασιακή ζωή.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώνει ένα άτομο με άτυπη κατάθλιψη είναι τα εξής:
– αϋπνία,
– διατροφικές διαταραχές, όπως βουλιμία, επεισοδιακή υπερφαγία ή υπερβολικοί περιορισμοί στην πρόσληψη τροφής,
– κακή αυτοεικόνα σώματος και φόβοι για πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους,
– πονοκέφαλοι και άλλοι πόνοι στο σώμα.
Η άτυπη κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί γνώρισμα της κλινικής κατάθλιψης (μείζων κατάθλιψη) ή της μακροχρόνιας ήπιας κατάθλιψης (δυσθυμία). Επίσης, τα συμπτώματα της άτυπης κατάθλιψης μπορεί να παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη με αυτά άλλων τύπων κατάθλιψης, όπως η μελαγχολική κατάθλιψη και η αγχώδης ψυχική δυσφορία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, στην άτυπη κατάθλιψη εκδηλώνονται σοβαρά συμπτώματα, όπως τάσεις αυτοκτονίας και παντελής αδυναμίας εκτέλεσης απλών καθημερινών εργασιών.
Αντιμετώπιση
Η άτυπη κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί αν δεν αντιμετωπιστεί. Η επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας κρίνεται απαραίτητη ώστε να γίνει ορθή διάγνωση. Η θεραπεία της άτυπης κατάθλιψης περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή, την ψυχοθεραπεία, καθώς και αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες (π.χ. αποφυγή χρήσης ουσιών και αλκοόλ).