Αδιάβατος ο Εβρος: Η υπερχείλιση των φραγμάτων της Βουλγαρίας και οι επιβαρύνσεις που δέχεται ο ποταμός Έβρος από τους παραποτάμους, έχουν προκαλέσει μεν προβλήματα στην περιοχή, αλλά τον έχουν καταστήσει αδιάβατο από ανατολάς προς δυσμάς και άρα ακυρώνουν στην πράξη πιθανή επιχείρησης ζεύξης υδάτινολυ κωλύματος, όπως το σενάριο που σχεδίαζαν όλο τον Φεβρουάριο και ασκούντο οι τουρκικές δυνάμεις στο προγεφύρωμα του Κάραγατς.
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Συνολικά, κυρίως από τοπικά νερά λόγω των έντονων και συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων αλλά και από τις τεχνητές κατακλύσεις που έχουν προηγηθεί, έχουν πλημμυρίσει περί τα 45.000 στρέμματα. Έχει σημειωθεί μία θραύση σε παλαιό τμήμα αναχώματος στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου, ενώ καταγράφονται υψηλές παροχετεύσεις νερού μέσω των ποταμών Εργίνη και Τούντζα».
Στο Δ’Σώμα Στρατού, παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την κατάσταση.
Εχουν εγκαταλείψει τις εκδηλώσεις «δημοσίων σχέσεων»-όπως την τελευταία του Φεβρουαρίου με την πανηγυρική ανακοίνωση περί δημιουργίας… WiFi στην μεθόριο!), τις χαρές και τα πανηγύρια που «κόπηκαν» απότομα στις 2 Μαρτίου και επιχειρούν να εφαρμόσουν τις αυστηρές διαταγές του ΓΕΕΘΑ που έχει αναλάβει το «πάνω χέρι» μετά την διακρίβωση ότι το ΓΕΣ αδυνατεί να στείλει εντολές με την κατάλληλη ένταση στην μεθόριο…
Η γεωγραφική κατανομή των σχηματισμών του Δ΄ ΣΣ είναι κλιμακωτή. Επί της μεθορίου από Βορρά (τριεθνές) προς Νότο (Δέλτα ποταμού Έβρου) είναι αναπτυγμένες οι:
–XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) με έδρα το Διδυμότειχο και τις:
–Τακτική Διοίκηση 21ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/21ου ΣΠ) «Δράμα» με έδρα την Πλάτη Έβρου και με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το αποκαλούμενο «τρίγωνο του Έβρου» τα πλευρά του οποίου αποτελούν η ελληνο-βουλγαρική μεθόριος (αριστερή πλευρά), η ελληνο-τουρκική μεθόριος (δεξιά πλευρά) και ο ποταμός Άρδας (η βάση του).
-3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Ρίμινι» (3η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ), με έδρα την Καβύλη Έβρου και ΖΕ μία περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται το περιβόητο προγεφύρωμα του Κάραγατς (Ανδριανούπολη). Μέλη της Ταξιαρχίας είναι οι δύο Ελληνες αξιωματικοί, ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Κούκλετζης, που αιχμαλωτίστηκαν στις 2 Μαρτίου.
Η δημιουργία του προγεφυρώματος αποτελεί ειδική πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάνης (1923) για την προστασία της Ανδριανούπολης που είναι κτισμένη στις όχθες του Έβρου. Έτσι τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, που έχουν μήκος περίπου 12 χλμ., δεν είναι ο Έβρος ποταμός όπως συμβαίνει σε όλη σχεδόν τη μεθόριο, αλλά χερσαία.
Ο Έβρος ποταμός βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και κατά συνέπεια οποιαδήποτε τουρκική επιθετική ενέργεια δεν απαιτεί τη βίαια διάβαση του που εξ ορισμού αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση που φέρει τον αμυνόμενο σε πλεονεκτική θέση.
Το ποτάμι έχει ήδη γεφυρωθεί με δύο σταθερές γέφυρες ενώ υπάρχουν πολλά ακόμη έργα υποδομής για την εγκατάσταση πρόσθετων γεφυρών και προετοιμασίας των πρανών των οχθών για την ταχεία γεφύρωση του. Μέσα στο προγεφύρωμα, υπάρχουν δεκάδες οχυρωματικά έργα εκστρατείας που ενισχύουν την άμυνα του σε περίπτωση ελληνικής επιθετικής ενέργειας.
-30η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Τομορίτσα» με έδρα τον Λαγό Ορεστιάδας
-50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός», με έδρα το Σουφλί. Η αποστολή της εν λόγω ταξιαρχίας είναι εξαιρετικά σημαντική αφού αποτελεί τον συνδετήριο μεταξύ του βόρειου και του νότιου τομέα του Έβρου. Η ΖΕ περιλαμβάνει τον περίπου 20 χλμ. μήκους στενό «λαιμό» του Έβρου, που στους επιτελείς είναι γνωστός ως «η αμυντική τοποθεσία του Ποτιστικού ρέματος». Όμως αυτή η αμυντική τοποθεσία είναι κάθετη προς τον άξονα ανατολή – δύση και κατά συνέπεια η αξία της αφορά αντίπαλο που κινείται κατά τον κάθετο προς αυτή άξονα Βορρά – Νότου. Ως «ποτιστικό ρέμα» ονομάστηκε από τον ομώνυμο χείμαρο, που διατρέχει τη περιοχή με γενική κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και συμβάλει στο ποταμό Έβρο στο ύψος του χωριού Μάνδρα.
–XΙI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) «Έβρος» με έδρα την Αλεξανδρούπολη και τις:
-ΤΔ/41ου ΣΠ με έδρα τη Σαμοθράκη και με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το ακριτικό νησί συμπεριλαμβανομένης και της περιβόητης βραχονησίδας Ζουράφας.
-31η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Κάμια», με έδρα τις Φέρρες και ΖΕ την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Έβρου
-7η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Σαραντάπορος» με έδρα τον Προβατώνα Έβρου.
Στην Αλεξανδρούπολη επίσης εδρεύει η ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ «3ο Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον» η οποία γενικά θεωρείται ότι θα επιχειρήσει ως εφεδρεία της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ που έχει την ευθύνη άμυνας του νότιου τομέα του Έβρου.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, εδρεύουν η ΧΧΙ ΤΘΤ «Ταξιαρχία Ιππικού Πίνδος» και η 29ηΤαξιαρχία Πεζικού (29 ΤΑΞ ΠΖ) «Πόγραδετς» η οποία έχει ως κύριο λόγο την ασφάλεια του εσωτερικού της κύριας εθνικής αμυντικής τοποθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΧΧΙ ΤΘΤ γενικά θεωρείται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως εφεδρεία της XVI Μ/Κ ΜΠ στον Βόρειο Τομέα.
Ακόμη δυτικότερα, στην Ξάνθη, εδρεύει το στρατηγείο του Δ΄ ΣΣ και η XXV ΤΘΤ «2ο Σύνταγμα Ιππικού Έφεσος» η οποία γενικά θεωρείται ότι θα επιχειρήσει ως εφεδρεία του Σώματος προς υποστήριξη των ανεπτυγμένων έμπροσθεν δυνάμεων.
Τέλος στην Καβάλα, εδρεύει το Στρατηγείο της XX Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (ΧΧ ΤΘΜ) «Μακεδονία», στην οποία υπάγονται οργανικά οι τρεις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, οι ΧΧΙ, ΧΧΙΙΙ και XXV.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες πριν την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για δεύτερη φορά από τις 12 Φεβρουαρίου οι δυνάμεις της 1ης τουρκικής Στρατιάς, έκαναν μεγάλες ασκήσεις σε μια εποχή που ποτέ δεν γίνονται τέτοιας κλίμακας ασκήσεις, λόγω ψύχους, “φουσκωμένου” ποταμιού και αντικειμενικών προβλημάτων κίνησης και ανάπτυξης στρατευμάτων.
Πάλι στην ίδια περιοχή του Βορείου Έβρου, στο ύψος περίπου απέναντι από το Διδυμότειχο και βορειότερα μέχρι την Ορεστιάδα σε συνθήκες πολικού ψύχους.
Γιατί εκεί;
Στο μέσον της απόστασης του ορεινού επαρχιακού δρόμου Σάπες-Διδυμότειχο ή Ορεστιάδα και μάλιστα στην περιοχή όπου στενεύει η ελληνική επικράτεια (μόλις 20 χλμ. πλάτος, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) υπάρχει ένας αριθμός χωριών που κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από μειονοτικούς: Το Μεγάλο και το Μικρό Δέρειο, ο Πετρόλοφος, η Σιδηρώ, η Ρούσσα, το Γονικό, το Άνω και Κάτω Μικράκιο, ο Κισσόs, το Σιδηροχώρι, τα Ουράνια και η Αγριάνη.
Σας θυμίζει τίποτα αυτό; Να πούμε ότι η επίσημη δικαιολογία για την τουρκική εισβολή στην Συρία είναι η καταπίεση από το ΡΚΚ των τουρκμενικών χωριών της Αφρίν.
Στον βόρειο Έβρο, όπου και ο προγεφύρωμα του Κάραγατς, μέχρι περίπου και την περιοχή του Διδυμοτείχου, είναι χώρος ευθύνης της ΧXVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) αποτελούμενης από τις 3η και 30ή Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και τη ΤΔ/21 ΣΠ.
Εφεδρεία στην περιοχή αποτελεί η XXI Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, η οποία θα πρέπει να προωθηθεί από την περιοχή Κομοτηνής όπου και στρατοπεδεύει, μέσα από το ορεινό δρομολόγιο Σάπες-Μέγα Δέρειο-Ορεστιάδα.
Use Facebook to Comment on this Post