Έλλειψη βαρύτητας εναντίον καρκίνου: Ένα φιλόδοξο πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
NASA
Καρκινικά κύτταρα στο διάστημα σκοπεύει να στείλει Αυστραλός ερευνητής που ειδικεύεται στον κλάδο της διαστημικής ιατρικής, ύστερα από δοκιμές στη Γη οι οποίες δείχνουν πως επηρεάζονται δραστικά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
«Μας συναρπάζει πολύ το πού οδεύει αυτή η έρευνα και, το πιο σημαντικό, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην κοινωνία» είπε ο Δρ. Τζόσου Τσου στο 7.30, σύμφωνα με το ABC.
Τα κύτταρα θα τοποθετηθούν σε μια μικρή συσκευή, μεγέθους μικρότερου από κουτί με χαρτομάντηλα, και θα αποσταλούν σε τροχιά, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Δεν είναι γνωστό γιατί τα καρκινικά κύτταρα συμπεριφέρονται διαφορετικά στο διάστημα, μα ελπίζεται πως το πείραμα θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της νόσου και των τρόπων αντιμετώπισής της.
Η ιδέα προέκυψε όταν ο Τσου και ένας από τους φοιτητές του, ο Άντονι Κιρόλος, ανακάλυψαν πως ένας εξομοιωτής μικρο-βαρύτητας στο εργαστήριό τους, στο University of Technology Sydney (UTS) είχε αξιοσημείωτες επιπτώσεις στα καρκινικά κύτταρα.
«Βάλαμε τέσσερα διαφορετικά είδη καρκίνου- των ωοθηκών, του μαστού, της μύτης και των πνευμόνων» σημείωσε ο Τσου. «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν πως, σε 24 ώρες σε συνθήκες μικροβαρύτητας, το 80%-90% των καρκινικών κυττάρων πεθαίνουν χωρίς θεραπεία με φάρμακα. Αυτό απλά σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας».
Ο Τσου και ο Κιρόλος θεωρούν πως η μειωμένη βαρύτητα σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα επειδή τα εμποδίζει να επικοινωνούν μεταξύ τους. «Όταν είμαστε στο διάστημα, αυτό που συμβαίνει στο σώμα είναι ότι τα κύτταρά σου αρχίζουν να βιώνουν αυτή την κατάσταση που αποκαλούμε μηχανική εκφόρτωση» είπε ο Τσου. «Σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη δύναμης επειδή δεν υπάρχει βαρύτητα. Αυτό πρακτικά επηρεάζει το πώς κινούνται τα κύτταρα, πώς λειτουργούν και επίσης καθορίζει την επιβιωσιμότητά τους. Η θεωρία μας είναι πως δεν μπορούν πλέον να αντιληθούν το περιβάλλον τους, και ως εκ τούτου τα κύτταρα μπαίνουν σε κατάσταση απόπτωσης, ή κυτταρικού θανάτου».
«Αν έχετε ανεβεί ποτέ σε rollercoaster, έχετε αυτή την αίσθηση στο στομάχι σας πως πέφτετε…πρακτικά θέλουμε τα κύτταρα να το βιώνουν αυτό συνέχεια» είπε ο Κιρόλος στο 7.30.
Τα είδη καρκίνου που αποστέλλονται στο διάστημα είναι κάποια από τα πλέον ανθεκτικά, και, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπήρξαν κάποια «ενδιαφέροντα αποτελέσματα» με αυτά.
Τα καρκινικά κύτταρα θα σταλούν στο διάστημα με εκτόξευση πυραύλου μέσα στο επόμενο έτος, και το συνολικό κόστος του πειράματος/ εγχειρήματος είναι περίπου 200.000 δολάρια. Ο Τσου ελπίζει πως θα μπορέσει να αναπαράγει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών πειραμάτων του στο διάστημα, ανοίγοντας νέους δρόμους στην αντιμετώπιση του καρκίνου. «Όπως το σκέφτομαι, δεν προορίζεται να αποτελέσει θεραπεία, τη “σφαίρα” που θα νικήσει τον καρκίνο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με υπάρχουσες θεραπείες…για να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους» σημείωσε ο ίδιος.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr