Το λογισμικό που ανέπτυξε η ομάδα πίσω από τον «Μπομπ» του επιτρέπει να επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την χαρτογράφηση και πλοήγησή του στον περιβάλλοντα χώρο. Μέσω καμερών και σκάνερ μπορεί να δημιουργεί έναν χάρτη της γύρω περιοχής, αντιλαμβανόμενος γραφεία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα τα οποία θα πρέπει να «προσέξει» κατά την κίνησή του, εντοπίζοντας παράλληλα την κίνηση ανθρώπων μέσω αναγνώρισης δραστηριότητας.
Ενώ ο «Μπομπ» εκτελεί τα καθήκοντά του, θα συλλέγει παράλληλα πληροφορίες που θα του επιτρέπουν να μαθαίνει πώς το περιβάλλον του αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου- για παράδειγμα πού πηγαίνουν οι άνθρωποι, πού εμφανίζονται αντικείμενα, εάν οι έξοδοι κινδύνου είναι ανοικτές ή κλειστές. Επίσης, θα «ξέρει» πότε είναι ώρα να επιστρέψει στον σταθμό φόρτισης για να γεμίσει τις μπαταρίες του.
Ο «Μπομπ» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος STRANDS, ύψους 7,2 εκατ. λιρών, με στόχο την «εκπαίδευση» ρομπότ πάνω στην «έξυπνη» και ανεξάρτητη λειτουργία τους σε πραγματικά/ρεαλιστικά περιβάλλοντα και την υποστήριξη φυλάκων ασφαλείας και νοσηλευτών, κατανοώντας παράλληλα τον τρισδιάστατο χώρο και το πώς αυτός αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.