Έξι υπερτροφές για γερή καρδιά!

Tα καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής προσβολής, είναι η βασική αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι πως η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων ξεκινάει από το σπίτι και συγκεκριμένα από την κουζίνα.
Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για καρδιά και καλή καρδιαγγειακή υγεία
Σολομός
Ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι οι σούπερ σταρ των τροφών για γερή καρδιά. Αυτό χάρη στις τεράστιες ποσότητες ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, που όπως έχει αποδειχτεί σε μελέτες μειώνουν τον κίνδυνο για αρρυθμία (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί) και αθηροσκλήρωση (συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες) ενώ μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Η αμερικανική ένωση για την προστασία της καρδιάς, American Heart Association, συστήνει να τρώμε ψάρια και κατά προτίμηση λιπαρά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Βρόμη
Η βρόμη είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που μπορεί να μειώνουν τη χοληστερόλη. “Δρα σαν σφουγγάρι μέσα στον πεπτικό σωλήνα και απορροφά τη χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι την ποσότητα που απορροφάται στο κυκλοφορικό” εξηγεί η Lauren Graf , διαιτολόγος και υπεύθυνη του προγράμματος Cardiac Wellness Program στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore στη Νέα Υόρκη. Η Graf συστήνει να αποφεύγουμε τη βρόμη στιγμής, που συχνά περιέχει ζάχαρη και να προτιμήσουμε τη μαγειρεμένη βρόμη. Αλλά και το ψωμί, τα ζυμαρικά και άλλα σιτηρά στην πλήρη τους μορφή είναι επίσης ωφέλιμα για την καρδιά.
Μύρτιλλα
Και όχι μόνο τα μύρτιλλα αλλά και οι φράουλες και όλα τα φρούτα του δάσους. Σύμφωνα με μελέτη του 2013, γυναίκες ηλικίας 25-42 ετών που έτρωγαν πάνω από τρεις μερίδες μύρτιλλα και φράουλες την εβδομάδα είχαν κατά 32% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν λιγότερο. Οι συγγραφείς της μελέτης αποδίδουν το όφελος στις ανθοκυανίνες που περιέχουν τα συγκεκριμένα φρούτα, φλαβονοειδή που μπορεί να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και να διαστέλουν τις αρτηρίες. Οι ανθοκυανίνες δίνουν στα φρούτα αυτά το έντονο κόκκινο και μπλε χρώμα τους.

Αβοκάντο
Το βουτυρένιο αβοκάντο με την ήπια γεύση είναι γνωστό πως προσφέρει υγιεινά λιπαρά που βοηθούν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού σου. Όπως και το ελαιόλαδο, τα λιπαρά του αβοκάντο είναι μονοακόρεστα που συμβάλουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως για παράδειγμα της χοληστερόλης. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κάλιο.
Σόγια
Τα προϊόντα σόγιας, συμπεριλαμβανομένου του tofu και του γάλακτος σόγιας, είναι ένας καλός τρόπος να προσθέσεις πρωτεΐνη στη διατροφή σου χωρίς να προσθέσεις ταυτόχρονα ανθυγιεινά λιπαρά και χοληστερόλη. Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών (που κάνουν καλό στην υγεία μας), φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, η σόγια μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Και συγκριτικά με το γάλα ή άλλες πρωτεΐνες, η πρωτεΐνη της σόγιας μπορεί να μειώσει την LDL ή «κακή» χοληστερόλη.

Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος όπως και οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ω3 λιπαρά οξέα, λέει η Graf. Αυτός είναι ένας λόγος που είναι καλοί για την καρδιά σου. Ένας άλλος είναι η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να τους απολαύσεις! Δοκίμασέ τους τριμμένους μαζί με άλλες υγιεινές για την καρδιά τροφές, όπως αποξηραμένα φρούτα του δάσους ή βρόμη ή μαζί με γάλα σόγια και φρούτα σε smoothie. Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *