«Έξυπνος» επίδεσμος που αλλάζει χρώμα για να υποδείξει και αντιμετωπίσει μόλυνση

«Έξυπνος» επίδεσμος που αλλάζει χρώμα για να υποδείξει και αντιμετωπίσει μόλυνση

shutterstock

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές στην παγκόσμια υγεία, και η έγκαιρη αντιμετώπιση μολύνσεων παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των ασθενών, ενώ επίσης περιορίζει την εξάπλωση μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές αναφέρουν στο ACS Central Science πως ανέπτυξαν επιδέσμους οι οποίοι αλλάζουν χρώμα και μπορούν να «αντιλαμβάνονται» ανθεκτικά (ή ευάλωτα) στα φάρμακα βακτήρια στα τραύματα, και να τα αντιμετωπίζουν ανάλογα.

ACS.ORG

Ο Σιαογκάνγκ Κου και συνάδελφοί του ανέπτυξαν ένα υλικό που αλλάζει χρώμα από πράσινο σε κίτρινο όταν έρχεται σε επαφή με το όξινο περιβάλλον μιας βακτηριακής μόλυνσης. Ανταποκρινόμενο σε αυτό, το υλικό, που ενσωματώνεται σε έναν επίδεσμο, απελευθερώνει ένα αντιβιοτικό που σκοτώνει ευάλωτα σε φάρμακα βακτήρια. Εάν υπάρχουν βακτήρια που είναι ανθεκτικά σε φάρμακα, ο επίδεσμος γίνεται κόκκινος μέσω της δράσης ενός ενζύμου που παράγεται από αυτά. Όταν συμβαίνει αυτό οι ερευνητές μπορούν να ρίξουν φως στον επίδεσμο, κάνοντας το υλικό να απελευθερώσει αντιδραστικά είδη οξυγόνου που σκοτώνουν ή αποδυναμώνουν τα βακτήρια, κάνοντάς τα πιο ευάλωτα στο αντιβιοτικό.

Όπως έδειξαν οι ερευνητές, ο επίδεσμος αυτός μπορεί να επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων σε ποντίκια τα οποία είχαν μολυνθεί με ευάλωτα ή ανθεκτικά σε φάρμακα βακτήρια.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *