Έρευνα: Η Ευρώπη μένει πίσω στο 5G
Στην Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα θα αντιστοιχούν οι μισοί (και άνω) συνδρομητές δικτύων 5G ως το 2025, με την Ευρώπη να μένει πίσω, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η Ευρώπη κινείται με βραδείς ρυθμούς ως προς την ανάπτυξη δικτύων 5G και ως εκ τούτου θα μείνει πίσω από άποψη υιοθέτησης από τους καταναλωτές. Ωστόσο η εικόνα είναι διαφορετική στον τομέα των επιχειρήσεων, καθώς το 5G θα χρησιμοποιείται για τη λειτουργία «έξυπνων» εργοστασίων, με διασυνδεδεμένα ρομπότ, συσκευές και αισθητήρες.
«Θα είναι μια μικρή ομάδα χωρών που ηγούνται της υιοθέτησης του 5G, με τον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθεί» είπε στο Reuters ο Τιμ Χατ, επικεφαλής ερευνών στο GSMA Intelligence.
«Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα και οι ΗΠΑ- μεταξύ αυτών, βλέπετε πάνω από τους μισούς συνδρομητές 5G ως το 2025» πρόσθεσε.
Η ταχεία άνοδος των δικτύων 5G-που παρέχουν ταχύτητες επαρκείς για το download μιας ταινίας σε smarpthone μέσα σε δευτερόλεπτα- έχει προκαλέσει αίσθηση σε πολλούς. Στη Νότια Κορέα το 66% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας θα είναι 5G ως τα μέσα της δεκαετίας, όπως προβλέπει η GSMA Intelligence σε μελέτη 100 σελίδων, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν στο 50% και την Ιαπωνία στο 49%.
Από άποψης «καθαρών» αριθμών, η Κίνα θα κυριαρχεί με 600 εκατομμύρια συνδέσεις 5G. Ανά τον κόσμο 1,57 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να υιοθετήσουν το 5G ως το 2025- ή άλλιώς το 18% του συνόλου των χρηστών κινητής τηλεφωνίας.
Με τα σχετικά στάνταρ για την ανάπτυξη του «Internet of Things» να αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μέσα σε μερικά χρόνια, αυτή η χρήση θεωρείται από την ευρωπαϊκή βιομηχανία ως ο πλέον υποσχόμενος τρόπος να «καλυφθεί ο δρόμος» για το 5G. Αντί να πωλούν σε επιχειρηματικούς πελάτες, κατά τον Χατ, οι πάροχοι θα ήταν καλύτερο να συνεργαστούν μαζί τους σε προγράμματα στο IoT – μια αγορά για την οποία η GSMA Intelligence προβλέπει πως θα αξίζει ένα τρισ. δολάρια το 2025. Ωστόσο, από αυτά, μόνο το 5% θα προέρχεται από τη διασυνδεσιμότητα, αναγκάζοντας τους παρόχους να ανταγωνιστούς διεθνείς εταιρείες συμβούλων και κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ όπως η Amazon ή η Microsoft.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα πάντως, για τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η εξάπλωση της διασυνδεσιμότητας μέσω παλαιότερης 4G τεχνολογίας που θα επηρεάσει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε χώρες- αναδυόμενες αγορές όπως η Νιγηρία, το Μεξικό, η Ινδία ή η Ινδονησία, ο συνδυασμός φθηνών Android τηλεφώνων και φθηνών δεδομένων εξακολουθεί να παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης. Κατά τη GSMA Intelligence, το 59% των συνδέσεων κινητής παγκοσμίως θα είναι 4G το 2025.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr