Αυτό είναι το -μάλλον ζοφερό- συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, που αναθεωρεί προς τα πάνω την προηγούμενη εκτίμηση ότι καρκίνο θα πάθει τουλάχιστον ένας στους τρεις ανθρώπους.
Αν και η μελέτη αφορά στη Βρετανία, είναι ενδεικτική για το πόσο εξαπλωμένος -και δύσκολος αντίπαλος- είναι πλέον ο καρκίνος σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, όμως, οι άνθρωποι τείνουν να εξοικειωθούν περισσότερο μαζί του, ενώ το ενθαρρυντικό είναι ότι μολονότι τόσοι άνθρωποι θα εμφανίσουν τη νόσο, πολλοί τελικά δεν θα πεθάνουν από αυτήν, αλλά από άλλα αίτια.
Καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής διεθνώς και με δεδομένο ότι ο καρκίνος είναι κυρίως μια ασθένεια της τρίτης ηλικίας (πάνω από το 60% των περιστατικών αφορά άτομα άνω των 65 ετών), αυξάνεται διαχρονικά το ποσοστό των ανθρώπων που θα εμφανίσουν τη νόσο.
Από την άλλη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι διαχρονικά αυξάνονται επίσης τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, οπότε σιγά-σιγά ο καρκίνος -τουλάχιστον μερικές μορφές του- τείνει να εξελιχθεί σε μια χρόνια πάθηση, όχι κατ’ ανάγκη θανατηφόρα.
Σχεδόν οι μισοί καρκινοπαθείς ζουν πλέον για πάνω από 10 χρόνια.
Η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και οι σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής (διακοπή καπνίσματος, σωματική άσκηση, έλεγχος βάρους, υγιεινή διατροφή, ψυχική χαλάρωση κ.α.) βοηθούν σε αυτό.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Σασιένι του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer», σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα: σχεδόν το 54% των ανδρών θα εμφανίσουν καρκίνο έναντι 48% των γυναικών.
Η μείωση των θανάτων από καρδιά και λοιμώξεις «βοηθάει», ώστε οι άνθρωποι να ζουν περισσότερα χρόνια και έτσι να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο. Σύμφωνα με τον Πίτερ Σασιένι, οι κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 30% έως 50%.
Και στο μέλλον, αναμένεται ότι οι καρκίνοι του προστάτη και του μαστού θα παραμείνουν οι συχνότερες μορφές της νόσου για τους άνδρες και για τις γυναίκες αντίστοιχα. Διαχρονική αύξηση παρουσιάζουν οι γαστρεντερικοί καρκίνοι, του στόματος και του λαιμού.