Η ζωή σε ψυχρά κλίμακα είναι από μόνη της πολύ δύσκολη, αλλά από ο,τι φαίνεται μπορεί να γίνει και επικίνδυνη, καθώς σύμφωνα με επιστήμονες, οι άνθρωποι που ζουν σε κρύες χώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο.
Οι Εσκιμώοι έχουν το υψηλότερο ποσοστό καρκίνου και στη συνέχεια ακολουθούν οι Σκανδιναβοί, ενώ η ψυχρή Βρετανία έχει ποσοστό καρκίνου τρεις φορές υψηλότερο από αυτό της Ινδίας και διπλάσιο από αυτό της Ταϊλάνδης.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε ψυχρότερες χώρες λόγω των γονιδίων τους.
Τα ίδια γονίδια που σταματούν τα κύτταρα μας από το να πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, συνδέονται επίσης με τον καρκίνο του μαστού, του εντέρου και τη λευχαιμία.
Ο Κωνσταντίνος Βοσκαρίδης, επικεφαλής της μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, δήλωσε:
«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης αποδεικνύουν ότι οι γενετικές παραλλαγές που “ανθίζουν” σε ακραία περιβάλλοντα μπορούν επίσης να προδιαθέτουν καρκίνο», ενώ συμπληρώνει:
«Η αντοχή των κυττάρων σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε υψηλό υψόμετρο πιθανώς αυξάνει την πιθανότητα κακοήθειας».
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, οι βροχερές καιρικές συνθήκες στα βόρεια μέρη του κόσμου μπορεί να κάνουν τους άνδρες πιο ευάλωτους στον καρκίνο του προστάτη, ίσως λόγω έλλειψης βιταμίνης D από τον ήλιο.
Ωστόσο, η νέα αυτή μελέτη, η οποία σύγκρινε τα διεθνή ποσοστά καρκίνου με 240 γενετικές μελέτες καρκίνου και επτά άλλες σε ψυχρές χώρες, υποδηλώνει ότι το μέρος στο οποίο ζούμε, επηρεάζει τα γονίδιά μας.
Το ακραίο κρύο μπορεί να προκαλέσει θάνατο στα κύτταρα μας, γι’ αυτό οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρές παγωμένες χώρες έχουν γενετικές μεταλλάξεις για να αποτρέψουν τον κυτταρικό θάνατο.
Αυτή η ίδια διαδικασία είναι στενά συνδεδεμένη με τη λευχαιμία, τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του εντέρου.
Use Facebook to Comment on this Post