Έρχονται και οι ΓΤ χοίροι ανθεκτικοί σε ανίατη ασθένεια στο πιάτο μας

1Επιστήμονες στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τροποποίησαν γενετικά χοίρους, ώστε να είναι ανθεκτικοί στον ιό του «αναπαραγωγικού και αναπνευστικού συνδρόμου των χοίρων»

Είναι μια συχνή διεθνώς ανίατη ασθένεια η οποία κοστίζει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους και αγρότες της Ευρώπης κάθε χρόνο. Οι χοίροι που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο (PRRSv), χάνουν πολύ βάρος, σπάνια αναπαράγουν και έχουν μεγάλη θνησιμότητα.

Όμως ερευνητές των πανεπιστημίων του Μισούρι και του Κάνσας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ράνταλ Πράδερ μετάλλαξαν τα πειραματόζωα, έτσι ώστε να μην διαθέτουν στο DNA τους ένα γονίδιο που ρυθμίζει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (CD163). Η εν λόγω πρωτεΐνη βοηθά τον ιό να εξαπλωθεί στον οργανισμό του ζώου και, συνεπώς, η απουσία της λόγω της γενετικής τροποποίησης, δημιουργεί στον χοίρο ανθεκτικότητα έναντι του ιού PRRS.

Οταν τα μεταλλαγμένα πειραματόζωα εκτέθηκαν στον ιό, δεν αρρώστησαν και συνέχισαν να αυξάνουν το βάρος τους κανονικά. Όπως είπαν οι ερευνητές, το επίτευγμα αυτό μπορεί να έχει τεράστιες θετικές επιπτώσεις για τους χοιροτρόφους και γενικότερα για τη βιομηχανία χοιρινών προϊόντων. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα ζώα δεν εμφανίζουν παρενέργειες λόγω της απουσίας της πρωτεϊνης CD163.

Το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Genus plc, που τροφοδοτεί με σπέρμα χοίρων και ταύρων τους κτηνοτρόφους διεθνώς, για να φέρουν στην αγορά τους μεταλλαγμένους χοίρους, κάτι πάντως που δεν αναμένεται να συμβεί προτού περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology».

Τώρα εγώ που δεν είμαι επιστήμονας έχω κάποιες απορίες: “τα γενετικά τροποποιημένα ζώα δεν εμφανίζουν παρενέργειες”. Τα παιδιά τους; Οι άνθρωποι που θα τα καταναλώσουν; Και όταν λέμε “δεν αρρωσταίνουν όταν εκτεθούν στον ιό”, εννοούμε ότι ΔΕΝ είναι και φορείς του ιού; Γιατί τα συμπτώματα είναι το πρώτο δείγμα ότι κάποιος είναι φορέας ενός ιού. Αφαιρώντας τα συμπτώματα τεχνηέντως δεν σημαίνει ότι δεν είναι και φορέας ενός ιού.

Κι αν είναι έτσι, η “βιομηχανία” των κτηνοτρόφων θα έχει κέρδη κι εμείς χασούρα, αφού δεν επιβάλλεται και η ένδειξη των ΓΤΟ και ζώων: Θα το τρώμε και μεταλλαγμένο, πιθανά και “ολίγον” άρρωστο…

Αλήθεια, γιατί η Φύση έβαλε εκεί τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη; Από λάθος;

nea.allnewz.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *