Όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας φάνηκε τόσο «λίγο» για να προστατέψει την Μακεδονία από την εκχώρησή της στα Σκόπια.
Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του γνωρίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει μέσα στην εβδομάδα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για να καθυστερήσει λίγα 24ωρα την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Έτσι, τις τρεις ημέρες συζήτησης στη βουλή σε επίπεδο αρχηγών ο Κ.Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αναδείξει τα αρνητικά της συμφωνίας, ευελπιστώντας όχι να μην την περάσει, αλλά να φανεί ποιοι την ψηφίζουν και ποιοι όχι, δηλαδή για την Ιστορία κάτι παγερά αδιάφορο, αφού η ουσία είναι η εκχώρηση της Μακεδονίας και ότι η ΝΔ δεν έκανε ούτε αυτή αυτό που έπρεπε για να μην συμβεί αυτό.
Με την Συμφωνία των Πρεσπών ο Α.Τσίπρας επιχειρεί να διεκδικήσει όλο τον χώρο της Κεντροαριστεράς και μέρος του Κέντρου καθώς ουσιαστικά τέσσερα κόμματα βρίσκονται είτε σε διάλυση είτε σε σοβαρή κρίση λόγω βουλευτών τους που θα την ψηφίσουν (ή θα την καταψηφίσουν) με αποτέλεσμα να διαγραφούν ή να ανεξαρτητοποιηθούν.
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν την Συμφωνία και έτσι θα επιτρέψουν την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο
Μετά τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο κατά του ονοματολογικού, αλλά και τα προβοκατόρικα επεισόδια τα οποία έγιναν για να το διαλύσουν η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει σε μια επικοινωνιακή επίθεση ανάδειξης του υποτιθέμενου όφελους της Συμφωνίας παρά το γεγονός ότι εκχωρείται η Μακεδονία και τα κληρονομικά της δικαιώματα στους Σκοπιανούς
Άλλωστε η ελπίδα του Α.Τσίπρα στο δικό του μυαλό είναι ότι αν αντέξει μερικούς μήνες πολλοί από τους Έλληνες θα ξεχάσουν το Σκοπιανό, αλλά δεν είναι έτσι.
Τα όσα έγιναν «χαράχτηκαν» ανεξίτηλα στις μνήμες αυτής της γενιάς των Ελλήνων. Ο Α.Τσίπρας πλέον είναι μη αρεστός στους Έλληνες πολίτες ακόμα και για τα επόμενα χρόνια μετά από τις εκλογές όποτε τελικά γίνουν.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας» αναφέρει, σε ανάρτησή του ο Α.Τσίπρας
Όπως φάνηκε, ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν έχει, πλέον, τη στήριξη της “πλατείας”, με το 66% των πολιτών να λέει “όχι” στη Συμφωνία και ως εκ τούτου η κυβέρνηση στηρίζεται στους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ξοδεύοντας όλο το πολιτικό της κεφάλαιο στην άλωση των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Σε λιγότερο από δέκα ημέρες έχουν υπάρξει ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό: Ο Πάνος Καμμένος αποχωρεί από την κυβέρνηση, τέσσερις βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ ( Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης) δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και δύο διαγράφονται.
Πλέον, ο κ. Καμμένος με την Μαρία Κόλλια, τον Κώστα Κατσίκη, τον Αριστείδη Φωκά (που προσχώρησε στους ΑΝΕΛ) και τον Κώστα Ζουράρι έχει τους πέντε βουλευτές που χρειάζονται για να διατηρήσει την Κ.Ο. Μετά τις αποχωρήσεις των κ.κ. Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη διαλύεται, αφού μένει με τρεις βουλευτές. Την ίδια ώρα, η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών έθεσε σε κατάσταση περιδίνησης και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εξ αρχής ήταν στο κυβερνητικό στόχαστρο.
Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να αντέξει τουλάχιστον ως τον Μάιο, έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο εξαέρωσης του Ποταμιού, του Κινήματος Αλλαγής και της άλωσης των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων, με σκοπό να διασωθεί στις εθνικές εκλογές εν όψει των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.
Οι παρασκηνιακές κινήσεις των τελευταίο διάστημα- με δέλεαρ τον επικείμενο ανασχηματισμό και την παράταση θητείας κάποιων βουλευτών- είχαν αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους “151” για τη ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ φαίνεται να έχει συμπληρώσει τα υπερ της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ψηφίζεται την Πέμπτη.
Υπέρ της συμφωνίας αναμένεται να ψηφίσουν βουλευτές που έχουν εκλεγεί με πέντε διαφορετικά κόμματα και συγκεκριμένα: 145 του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίον έχει ενταχθεί και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που αποσκίρτησε από την Ένωση Κεντρώων, η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα που έχει εκλεγεί με τη ΝΔ και είναι ανεξάρτητη, οι εκλεγέντες με τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης (που τους διέγραψε ο Πάνος Καμμένος επειδή δεν αποχώρησαν από τα υπουργεία) και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ο τελευταίος μόνον τυπικά παραμένει στο κόμμα του), οι «ποταμικοί» Σπύρος Δανέλης (που διεγράφη επειδή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης), Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης (που είπαν «όχι» στην πρόταση εμπιστοσύνης), καθώς και ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Τα «Όχι» στη συμφωνία αναμένεται να φθάσουν στα 146, καθώς θα την καταψηφίσουν οι 78 βουλευτές που διαθέτει η ΝΔ, οι 19 του Κινήματος Αλλαγής, οι 16 της Χρυσής Αυγής, οι 15 του ΚΚΕ, οι 4 από τους πέντε εναπομείναντες στους ΑΝΕΛ (Πάνος Καμμένος, Μαρία Κόλλια Τσαρούχα, Κώστας Κατσίκης, Κώστας Ζουράρης) και ο Αριστείδης Φωκάς που προσχώρησε πρόσφατα, έχοντας αποχωρήσει από την Ένωση Κεντρώων, οι πέντε της Ένωσης Κεντρώων, ένας του Ποταμιού (Γρηγόρης Ψαριανός) καθώς και επτά από τους 12 πλέον ανεξάρτητους (Γιώργος Αμυράς, Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Λαζαρίδης, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος).
Use Facebook to Comment on this Post