Αµφιβληστροειδή χιτώνα από βλαστικά κύτταρα ποντικιών κατάφεραν να δηµιουργήσουν επιστήµονες στο εργαστήριο.
Με τον τρόπο αυτό εκτιµάται ότι γίνεται ένα ακόµη βήµα προς την κατεύθυνση δηµιουργίας µοσχευµάτων που θα αποκαθιστούν µερικώς την τύφλωση στους ανθρώπους.
Ο αµφιβληστροειδής χιτώνας που δηµιούργησαν ιάπωνες επιστήµονες µε επικεφαλής τον καθηγητή Γιοσίκι Σασάι από το Κέντρο Αναπτυξιακής Βιολογίας RIKEN, στο Κόµπε, χαρακτηρίζεταιως ένα από τα πιο περίπλοκα βιολογικά όργανα που έχουν δηµιουργηθεί µέχρι σήµερα.
Εφόσον η τεχνική που εφαρµόστηκε για τη δηµιουργία του αµφιβληστροειδούς προσαρµοστεί στην ανθρώπινη φυσιολογία, τότε θα δηµιουργηθεί ένα απεριόριστο απόθεµα ιστών για να αποκαθίστανται βλάβες στα µάτια.
Τα αποθέµατα αυτά µπορεί να έχουν τη µορφή κυττάρων του αµφιβληστροειδούς ήνα είναι ολόκληροι αµφιβληστροειδείς χιτώνες.
Πολύ περισσότερο όµως, όπως λέει ο Μπρους Κόνκλιν που είναι βιολόγοςστο Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Ασθενειών στο Γκλάντστοουν του Σαν Φρανσίσκο, «η συγκεκριµένη έρευνα µπορεί ν’ αποτελέσει τον οδηγό για τη δηµιουργία και άλλων ζωτικών οργάνων και ιστών που θα χρησιµοποιούνται ως µοσχεύµατα».
Ο αµφιβληστροειδής χιτώνας βρίσκεται στο πίσω µέρος του µατιού και είναι µια λεπτή, ηµιδιαφανής µεµβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του µατιού. Αυτή η µεµβράνη αποτελείται από φωτοευαίσθητα νευρικά κύτταρα καιίνες, και βρίσκεται προσκολληµένη στον χοριοειδή και τον σκληρό χιτώνα.
Ο αµφιβληστροειδής είναι ο νευρικός ιστός στον οποίο σχηµατίζεται η εικόνα, αφού περάσει από το οπτικό σύστηµα του οφθαλµού. Τα νευρικά κύτταρα µετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά και χηµικά σήµατα,τα οποία διαβιβάζουν αµέσως στον εγκέφαλο,διαµέσου του οπτικού νεύρου, για να τα επεξεργαστεί.
Για να δηµιουργήσουν ένα τέτοιο όργανο, ο καθηγητής Σασάι και οι συνεργάτες του, καλλιέργησαν εµβρυϊκά βλαστικά κύτταραποντικιών σε ένα διάλυµα µε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες. Στη συνέχεια κατάφεραν να τα κατευθύνουν µε τέτοιο τρόπο ώστε να µετατραπούνσε έναν συνθετικό αµφιβληστροειδή χιτώνα. Αυτό επιτεύχθηκε σε χρονικόδιάστηµα 12 ηµερών.
Τα βλαστοκύτταρα οργανώθηκαν µόνα τους σε µία τρισδιάστατη πολύπλοκη δοµή που έµοιαζε αρκετά µε εµβρυϊκό µάτι. «Επρόκειτο για ένα εκπληκτικό επίτευγµα», ανέφερε ο καθηγητής οφθαλµολογίας στο University College του Λονδίνου, Ρόµπιν Αλι, ο οποίος δεν συµµετείχε στην έρευνα.
Τα βλαστικά κύτταρα είχαν δηµιουργήσει την κοιλότητα του αµφιβληστροειδούς και µέσα σ’ αυτήν είχαν σχηµατιστεί έξι βασικοί τύποι κυττάρων που υπάρχουν στον αµφιβληστροειδή κάθε ενήλικου ανθρώπου.
Ωστόσο,ο δρόµος για να δηµιουργηθεί µε τεχνητό τρόπο ένας ολοκληρωµένος οφθαλµός είναι ακόµη µακρύς, σύµφωνα µε τους ιάπωνες ειδικούς.
Πηγη healthierworld
Use Facebook to Comment on this Post