Μια μελέτη από το King’s College London, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι το φάρμακο του Alzheimer προωθεί την ανάπτυξη της οδοντίνης. Διεγείρει την ανάπτυξη βλαστικών κυττάρων στον οδοντικό πολτό, επιφέροντας νέα παραγωγή οδοντίνης που προστατεύει το δόντι και καθιστά περιττό το σφράγισμα.
Όταν ένα δόντι καταστρέφεται από μια μόλυνση ή απλώς χτυπιέται λόγω μιας πτώσης, ένα λεπτό στρώμα οδοντίνης αναπτύσσεται, προστατεύοντας την πληγείσα περιοχή και σφραγίζοντας τον εσωτερικό μαλακό ιστό του πολφου. Αλλά αυτό το στρώμα, δεν είναι αρκετό για να γεμίσει μια βαθύτερη τρύπα μέσα στο δόντι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα τεχνητά σφραγίσματα με οδοντιατρικό τσιμέντο, χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν την ικανότητα του ατόμου να μασήσει.
Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ συνηθισμένο το γεγονός ότι οι ρίζες κάτω από τα υλικά σφραγίσματος μολύνονται και τα σφραγίσματα πρέπει να αντικαθίστανται με την πάροδο του χρόνου. Σε κάποιο σημείο, το δόντι δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερα σφραγίσματα και πρέπει να βγει.
Με αυτή τη νέα μέθοδο, ένα μικρό βιοαποικοδομήσιμο σφουγγάρι κολλαγόνου εμφυτεύεται στο κοίλωμα του δοντιού. Το βασικό συστατικό όμως, είναι αυτό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Alzheimer. Το tideglusib, είναι ένας αναστολέας του ενζύμου GSK-3. Το ένζυμο είναι αυτό που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη οδοντίνης. Έτσι, με τη βιοαποικοδόμηση του σφουγγαριού που απελευθερώνει tideglusib, παράγεται περεταίρω οδοντίνη. Τελικά, η οδοντίνη καταλαμβάνει το χώρο όπου ήταν το σφουγγάρι.
Μέχρι στιγμής, αυτό έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, ότι ακόμη και τα δόντια με μεγαλύτερης κλίμακας ζημιά, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με αυτή τη μέθοδο, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου ο ιστός των ούλων έχει πεθάνει.
Εάν ο αναστολέας της GSK-3 δοκιμαστεί και εγκριθεί για χρήση στους ανθρώπους, τα οδοντικά σφραγίσματα και όλες οι δυσάρεστες παρενέργειες τους, θα μπορούσαν σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν. Μείνετε συντονισμένοι!