Είναι κάτι που αφορά μεγάλη μερίδα νεογέννητων μωρών, με διαφοροποιήσεις ως προς το χρόνο εμφάνισης και τους τρόπους…
αντιμετώπισης. Το mother.gr καταγράφει κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το βρεφικό ίκτερο:
Εμφανίζεται σε πολλά νεογέννητα και συγκεκριμένα κατά τις πρώτες ημέρες ζωής τους. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης είναι στη θερμοκοιτίδα.
Ουσιαστικά, ένα μωρό έχει ίκτερο όταν είναι χλωμό, όταν δηλαδή το δέρμα του έχει σχεδόν κίτρινο χρώμα. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει ο φυσιολογικός και ο παθολογικός ίκτερος.
Για την ακρίβεια, πρώτα αποκτά κίτρινο χρώμα το κεφαλάκι του μωρού και όσο ο ίκτερος προχωρά, γίνεται σταδιακά κίτρινο και το υπόλοιπο σώμα του.
Σε περιπτώσεις φυσιολογικού ίκτερου, ενδείκνυται ο εντατικός θηλασμός του μωρού και η παραμονή του του σε ευήλιο δωμάτιο.
Ο παθολογικός ίκτερος που εμφανίζεται μετά την πέμπτη μέρα ζωής του βρέφους, σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε κάποιο συστατικό του μητρικού γάλακτος. Μια ολιγοήμερη διακοπή του θηλασμού ίσως δώσει τη λύση.
Ανησυχητικές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το μωρό εμφανίζει ίκτερο από την πρώτη κιόλας στιγμή που έρχεται στον κόσμο ή το χρώμα στο δέρμα του δεν επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά από μία εβδομάδα ή ακόμα πιο μετά.
Απευθυνθείτε τάχιστα στον παιδίατρο όταν ο ίκτερος συνοδεύεται και με πυρετό ή παρατηρείτε μειωμένη όρεξη για γάλα. Ενδεχομένως να συστήσει μέχρι και επίσκεψη σε μαιευτήριο.
Use Facebook to Comment on this Post