Αίτημα για αναγνώριση τεχνητής νοημοσύνης ως εφευρέτη
shutterstock
Δείτε ακόμα
- Νέα Προγράμματα εξ αποστάσεως για Ψηφιακό Μετασχηματισμό και Τεχνητή Νοημοσύνη από το ΕΚΠΑ 31/07 10:15
- Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και στη ναυτιλία 22/07 07:16
Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα έπρεπε να αναγνωριστεί ως εφευρέτης στις περιπτώσεις δύο ιδεών σε ευρεσιτεχνίες που υποβλήθηκαν εκ μέρους του, υποστηρίζει ομάδα ακαδημαϊκών.
Όπως αναφέρει το BBC, το σύστημα σχεδίασε αλληλοσυνδεόμενα δοχεία τροφίμων τα οποία μπορούν να πιάνονται εύκολα από ρομπότ, και ένα προειδοποιητικό φως το οποίο αναβοσβήνει σε ρυθμό που είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς.
Τα γραφεία ευρεσιτεχνιών επιμένουν οι ευρεσιτεχνίες να αποδίδονται σε ανθρώπους, προκειμένου να αποφεύγονται νομικά ζητήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν- ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ακαδημαϊκοί θεωρούν πως πρόκειται για αναχρονιστική αντίληψη και ότι θα έπρεπε να αποδίδονται πλέον και σε δημιουργήματα από τεχνητές νοημοσύνες: Ως αποτέλεσμα, δύο καθηγητές από το University of Surrey συνεργάστηκαν με τον εφευρέτη της τεχνητής νοημοσύνης Dabus για να κατοχυρώσουν ευρεσιτεχνίες στο όνομα του συστήματος, στις αρμόδιες αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το σύστημα Dabus ήταν στο παρελθόν γνωστό για τη δημιουργία σουρεαλιστικών έργων τέχνης μέσω του τρόπου που ο «θόρυβος» εισάγεται στα νευρωνικά του δίκτυα για να βοηθά στη δημιουργία ασυνήθιστων ιδεών.
Αντίθετα με κάποια συστήματα machine learning, το Dabus δεν έχει εκπαιδευτεί για να λύνει συγκεκριμένα προβλήματα: Αντ'αυτού «σκέφτεται» και αναπτύσσει νέες ιδέες- «αυτό που παραδοσιακά θεωρείται το διανοητικό κομμάτι της διαδικασίας της εφεύρεσης» σύμφωνα με τον δημιουργό, Στίβεν Θάλερ.
Η πρώτη ευρεσιτεχνία περιγράφει ένα δοχείο τροφίμων που χρησιμοποιεί σχέδια fractal για τη δημιουργία προεξοχών και «λάκκων» στα πλευρά του. Ένα πλεονέκτημα από αυτό είναι πως πολλά τέτοια δοχεία μπορούν να τοποθετηθούν μαζί σε έναν χώρο για ασφαλέστερη μεταφορά, ενώ ένα άλλο είναι πως είναι πιο εύκολο για ρομποτικούς βραχίονες να τα πιάνουν.
Το δεύτερο περιγράφει μια λάμπα σχεδιασμένη να αναβοσβήνει με ρυθμό που μιμείται μοτίβα νευρωνικής δραστηριότητας τα οποία συνοδεύουν τη σύνθεση ιδεών- καθιστώντας πιο δύσκολο να την αγνοήσει κάποιος.
Όπως σημειώνει το BBC πάντως, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας υπέδειξε πως μάλλον το όλο ζήτημα θα αποδειχτεί περίπλοκο.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post