Κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη Φρανκφούρτη, αποφασίστηκε να αρθεί από τον Φεβρουάριο το όριο των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που μπορούν να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε πρόσθετες εγγυήσεις με τη μορφή ομολόγων ή μετρητών από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου επιμένει η εποπτική αρχή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο SSM, προκειμένου οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από πηγές προσκείμενες στη διαδικασία, ο SSM προκειμένου να θεωρήσει μηδενικού ρίσκου τους senior τίτλους έχει προτείνει δύο εναλλακτικές:
1. Η εγγύηση των 12 δισ. ευρώ να χορηγηθεί σε μετρητά από το ταμειακό απόθεμα (cash buffer) που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα από δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και εκδόσεις ομολόγων.
2. Η εγγύηση να δοθεί με ομόλογα του Δημοσίου ονομαστικής αξίας στο 120% του απαιτούμενου ποσού, δηλαδή για εγγύηση 12 δισ. να δοθούν ομόλογα αξίας 14,4 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα που θα εκδώσει το Δημόσιο, θα έχουν διάρκεια ίση με τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι τράπεζες.
Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τις προτεινόμενες εναλλακτικές καθώς, όπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, η μείωση του cash buffer, που σήμερα ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ, θα επηρεάσει αρνητικά το κόστος δανεισμού από τις αγορές.
Επίσης, η έκδοση ομολόγων θα επηρεάσει την καμπύλη αποδόσεων του ελληνικού Δημοσίου και κατά συνέπεια τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.
Το θέμα ετέθη με έμφαση κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια απόφαση. Η αξιολόγηση των senior ομολογιών που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες και θα κρατήσουν στα βιβλία τους, ως μηδενικού ρίσκου, είναι καθοριστική έτσι ώστε να μην εγγράψουν πρόσθετες ζημίες από τις τιτλοποιήσεις και να μην επηρεαστούν αρνητικά τα κεφάλαιά τους.
Το σχέδιο «Ηρακλής» ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή, αλλά το θέμα του κατά πόσον η εγγύηση που δίνει το ελληνικό Δημόσιο για τους τίτλους υψηλής διαβάθμισης ύψους 12 δισ. ευρώ είναι επαρκής, χωρίς να απαιτηθούν μετρητά ή ομόλογα ως collateral, παραμένει ανοικτό.
Η επιμονή του SSM συνδέεται με το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και έτσι οι εγγυήσεις του καθίστανται λιγότερο ισχυρές. Ουσιαστικά, η εποπτική αρχή ζητεί να βελτιωθεί η ποιότητα των κρατικών εγγυήσεων και προτείνει τις δύο εναλλακτικές. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
Να σημειωθεί ότι ο SSM θα κληθεί να εγκρίνει κάθε τιτλοποίηση ξεχωριστά, αξιολογώντας και την επίπτωση που θα έχει στα κεφάλαια κάθε τράπεζας, αλλά έχει απαιτήσει να συμμετάσχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να εξυγιάνουν ταχύτερα τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια, που με βάση τα τελευταία στοιχεία φθάνουν τα 70 δισ. ευρώ.
Την αρχή αναμένεται να κάνει η Eurobank με την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης το senior τμήμα των ομολόγων, για το οποίο η Eurobank θα αιτηθεί να λάβει την κρατική εγγύηση, θα είναι κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ και η επίδραση της συναλλαγής στον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1) εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη του 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς προβλεφθεί, λόγω της επίπτωσης που θα έχει η προμήθεια που θα καταβληθεί για την κρατική εγγύηση. Η Alpha Bank θα συμμετάσχει με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων έως και 12 δισ. ευρώ, διεκδικώντας εγγυήσεις έως 3,7 δισ. ευρώ, η Πειραιώς έχει ανακοινώσει τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ και η Εθνική δρομολογεί επίσης τιτλοποιήσεις άνω των 6 δισ. ευρώ.
Έντυπηkathimerini.gr