Το ποσό που έχει ανάγκη η εταιρεία για την εξυγίανση του ισολογισμού της ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και των εσόδων της ΔΕΗ χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και καλείται να επιλύσει η νέα διοίκηση του κ. Γιώργου Στάσση, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Η αναπροσαρμογή που προκύπτει από το μέτρο της επιστροφής στη ΔΕΗ ποσού περί τα 200 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες που έχει καταβάλει για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) περιόδου 2011, της μείωσης του ΦΠΑ και ποσού 200 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 12%. Για τα ταμεία της ΔΕΗ αυτό σημαίνει ενίσχυση με ένα ποσό της τάξης των 430 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, όταν οι οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν προσδιορίσει το ποσό που έχει ανάγκη η εταιρεία για την εξυγίανση του ισολογισμού της στα 700 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ότι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων μετατίθεται ουσιαστικά για τις αρχές Σεπτεμβρίου, από τα έσοδα των 430 εκατ. ευρώ που προκύπτουν για τη ΔΕΗ σε ετήσια βάση στα ταμεία της μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει το ένα τρίτο, δηλαδή περί τα 143 εκατ. ευρώ. Το ποσό δεν κρίνεται επαρκές για να αντιστρέψει την εικόνα της εταιρείας ενόψει της έκθεσης του ορκωτού λογιστή Ernst & Young για τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2019. Ο υπουργός κ. Χατζηδάκης δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για το «ορόσημο της 24ης Σεπτεμβρίου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, που θα βγει η έκθεση του ορκωτού λογιστή. «Εάν δεν έχουμε φέρει τα πράγματα σε ένα λογαριασμό, θα βρεθούμε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς η εταιρεία αυτή (σ.σ. Ernst & Young) θα ζητήσει περαιτέρω μέτρα με βάση τους νόμους της κεφαλαιαγοράς, σκληρά μέτρα για να μείνει όρθια η επιχείρηση», δήλωσε μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός, περιγράφοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας της ΔΕΗ που είχε επισημάνει στην προηγούμενη έκθεσή του ορκωτός λογιστής.
Με τη δύσκολη άσκηση, αύξηση τιμολογίων χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών έχει καταπιαστεί ήδη ο κ. Γιώργος Στάσσης, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει επίσημα καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ αμέσως μετά τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ στις 22 Αυγούστου για την έγκριση της τοποθέτησής του. Ο κ. Στάσσης από την επομένη της δημοσιοποίησης της απόφασης για την τοποθέτησή του στο τιμόνι της ΔΕΗ επισκέφθηκε τα γραφεία της Επιχείρησης όπου και ενημερώθηκε από τον κ. Μανόλη Παναγιωτάκη και τις οικονομικές υπηρεσίες της εταιρείας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας για το κρίσιμο θέμα «Διάσωση της ΔΕΗ».
Οι ΑΠΕ
Τα νούμερα μέχρι στιγμής δείχνουν να μη βγαίνουν και ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Πολύ περισσότερο δε που και το πλεόνασμα των 200 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό ΑΠΕ που θα δώσει τη δυνατότητα μείωσης της χρέωσης που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος για τις «πράσινες κιλοβατώρες» (ΕΤΜΕΑΡ) δεν έχει οριστικοποιηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και παράλληλα αμφισβητείται από τους φορείς των ΑΠΕ.
Το πλεόνασμα των 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους φορείς των ΑΠΕ, είναι λογιστικό και όχι ταμειακό. Ταμειακά και βάσει των ανείσπρακτων οφειλών ύψους 2,7 δισ. ευρώ της ΔΕΗ, σύμφωνα με τους ίδιους φορείς υπάρχει έλλειμμα στο ΕΤΜΕΑΡ της τάξης των 350 εκατ. ευρώ και άρα, καταλήγουν, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για μείωσή του θα πρέπει να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση των παραγωγών ΑΠΕ.
Το δεύτερο προαπαιτούμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να καταλήξει η ΡΑΕ στην απόφαση της αναπροσαρμογής των χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ, είναι η ενσωμάτωση από την Ελλάδα της κοινοτικής νομοθεσίας που προβλέπει την κατάργηση του πλαφόν ως προς το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ για κάθε κατηγορία καταναλωτών και η οποία απαιτεί υπουργική απόφαση. «Στον αέρα» είναι επί του παρόντος και η ανάκτηση από τη ΔΕΗ των ΥΚΩ του 2011, καθώς δεν έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στον τρέχοντα προϋπολογισμό, με τους συναρμόδιους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών να αναζητούν τρόπο για τη χρηματοδότηση των 200 εκατ. ευρώ.
Η τιτλοποίηση
Η τρίτη πηγή χρηματοδότησης της ΔΕΗ είναι η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 2,7 δισ. ευρώ από την οποία η εταιρεία αναμένεται να εισπράξει το 18%-20% της ονομαστικής αξίας, αλλά όχι νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2019. Η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ θα κριθεί, τέλος, από την αποτελεσματικότητα που θα έχει το σαφάρι των στρατηγικών κακοπληρωτών που έχει εξαγγείλει ο κ. Χατζηδάκης. Το κυνήγι αφορά 60.000 καταναλωτές που χρωστούν περί τα 800 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr