Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι «δεν είναι μέσα στις προθέσεις του NATO να εμπλακεί ή να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση των διενέξεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο» δηλώνοντας εμμέσως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ευήκοα ώτα σε διεθνή fora.
Και όλα αυτά την στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα έχει φτάσει στο ζενίθ στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Η ρητορική του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των υποχείρείων του που δεν σταματούν να εξαπολύουν ύβρεις και λεονταρισμούς κατά της Αθήνας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, να είναι ο αγαπημένος τους στόχος γιατί δεν διστάζει ν’ απαντήσει στους λεονταρισμούς τους.
Φυσικά ούτε λόγος για τα πρόσφατα περιστατικά στην Ρω αλλά και για τους Έλληνες αιχμάλωτους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη ή ακόμη και συλληπητήρια για τον χαμό του ήρωα πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος έχασε την ζωή του την στιγμή που είχε «σηκωθεί» για ν’ απαντήσει σ’ άλλη μια τουρκική παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου από την τουρκική Αεροπορία.
Ερωτηθείς σχετικά με την θέση της Συμμαχίας στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων στο Αιγαίο, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι του NATΟ και συνεισφέρουν στην συλλογική του άμυνα».
«Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζω το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί και των δύο χωρών είχαν πρόσφατα μια τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου».
Υπενθυμίζεται ότι η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, έγινε την Πέμπτη.
Σε νέα ερώτηση του δημοσιογράφου εάν το ΝΑΤΟ προτίθεται να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις εκείνος ήταν απολύτως ξεκάθαρος: «Όχι, δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ αυτό. Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.
Στην ερώτηση του τουρκικού πρακτορείου σχετικά με το πιστεύει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ για την αγορά των S-400 από την Ρωσία, κάτι για το οποίο οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους, ο αξιωματούχος του Οργανισμού τονίζει «είναι μια εθνική απόφαση και το κάθε κράτος-μέλος αποφασίζει ν΄ αγοράσει και να πουλήσει ελευθέρα» χαιρετίζοντας την απόφαση της Τουρκίας.
Αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις ν’ αρχίσει ν’ αναπτύσσονται με την Γαλλία και την Ιταλία τα EUROSAM.
Μάλιστα τόνισε και την πιθανότητα αγοράς μιας συστοιχίας Patriot από τις ΗΠΑ αλλά είναι πλέον «κοινό μυστικό» ότι δύσκολα θα προχωρήσει η εν λόγω συμφωνία από την στιγμή του ο Ερντογάν έχει ήδη πληρώσει το ρωσικό σύστημα και όλα αυτά είναι παραπετάσματα καπνού.
Tο ενδεχόμενο μιας βίαιης σύγκρουσης στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρεται σε άρθρο του ο Economist, σχολιάζοντας πως το θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να γίνει είτε από ατύχημα είτε προσχεδιασμένα.
Το άρθρο δεν πρέπει να μας περάσει απαρατήρητο, διότι ομιλούμε για μια από τις μεγάλυτερες έντυπες και ηλεκτονικές εφημερίδες στον κόσμο.
Τα σχέδια για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα αυξάνουν τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.
Η Τουρκία είναι απομονωμένη σε διπλωματικό επίπεδο από όλους, πλην της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Ογκουτσού, ειδικό σε θέματα ενέργειας, έχει διαμορφωθεί ένας νέος άξονας στην περιοχή μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, και η Τουρκία θεωρεί ότι παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία.
«Η Τουρκία θεωρεί πως έχει στηθεί μια συνωμοσία ώστε να την αποκόψουν από τη Μεσόγειο», σημειώνει ο αναλυτής.
Εύλογα λοιπόν συνάγεται το συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δώσει τα πάντα στην Άγκυρα αδιαφορώντας για την Αθήνα και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αλλά την ανατολική Μεσόγειο με τους ιθνύνοντες σε Ελλάδα και Κύπρο ν΄αρχίζουν να «πονοκεφαλιάζουν» μετά την ωμή παραδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ.
Use Facebook to Comment on this Post