«Αθώες» συσκευές μπορούν να μετατραπούν σε ηχητικά κυβερνοόπλα από χάκερ, λέει ερευνητής
Πολλές σύγχρονες συσκευές μπορούν να «χακαριστούν» ώστε να παράγουν εκκωφαντικούς, αποπροσανατολιστικούς ήχους, με αποτέλεσμα να μπορούν να μετατραπούν σε «επιθετικά», και «οικονομικά» κυβερνοόπλα, υποστηρίζει ο ερευνητής ασφαλείας Ματ Γουΐξι.
Όπως αναφέρει το BBC, o Γουΐξι διαπίστωσε πως είναι πολύ μεγάλο το εύρος των συσκευών που είναι ευάλωτες σε κάτι τέτοιο, μετά από δοκιμές σε laptops, κινητά τηλέφωνα, ακουστικά, ένα σύστημα μεγαφώνων και διάφορα είδη ηχείων. Το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την υγεία, να χρησιμοποιηθεί για την παρενόχληση ατόμων ή να προκαλέσει σύγχυση σε μεγάλου μεγέθους οργανισμούς.
Ο Γουΐξι, επικεφαλής ερευνών στο τμήμα κυβερνοασφαλείας της PwC, είπε ότι πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα στο πλαίσιο του διδακτορικού του, το οποίο έχει να κάνει με τους τρόπους με τους οποίους το malware μπορεί να προκαλέσει υλική ή σωματική βλάβη. Ο ίδιος προσπάθησε να διαπιστώσει εάν η ένταση και τα όργανα ελέγχου των ηχείων των συσκευών θα μπορούσαν να χειραγωγηθούν έτσι ώστε να παράγουν επιβλαβείς ήχους υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων.
Ειδικά σχεδιασμένοι ιοί, γνωστά ευάλωτα σημεία και άλλα κενά ασφαλείας χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν παρεμβάσεις στις συσκευές ώστε να εκπέμπουν επικίνδυνους ήχους για μεγάλες χρονικές περιόδους.
«Κάποιες επιθέσεις χρησιμοποιούσαν γνωστά τρωτά σημεία σε μια συγκεκριμένη συσκευή, που θα μπορούσε να γίνει επί τόπου ή εξ αποστάσεως σε κάποιες περιπτώσεις» είπε στο BBC. «Άλλες επιθέσεις είτε απαιτούσαν εγγύτητα είτε φυσική πρόσβαση στη συσκευή».
Σε μια περίπτωση, ο Γουΐξι χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα που έψαχνε στα τοπικά δίκτυα wi-fi και Bluetooth για ευάλωτα ηχεία, τα οποία στη συνέχεια προσπαθούσε να ελέγξει. Οι συσκευές που παραβιάζονταν μετά χρησιμοποιούνταν για την αναπαραγωγή του ήχου- «όπλου». Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ήχος ήταν απλά ενοχλητικός ή αποπροσανατολιστικός, αλλά αν τα επίπεδα διατηρούνταν ψηλά, τότε οι ήχοι μπορούσαν να βλάψουν την ακοή, όπως τόνισε.
Ο Γουΐξι είπε ότι είναι σε επαφή με κατασκευαστές προκειμένου να αναπτυχθούν άμυνες για τέτοιου είδους επιθέσεις.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr