Αιφνιδιασμός των θεσμών, που εξετάζουν κυρώσεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Βλέποντας στις δημοσκοπήσεις να προηγείται η Νέα Δημοκρατία με σημαντική διαφορά στις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να προβεί σε ανακοινώσεις φοροελαφρύνσεων και επιδομάτων. Ετσι είδαν αυτές τις κινήσεις τουλάχιστον οι εκπρόσωποι των θεσμών, που για άλλη μία φορά βρίσκονταν στο σκοτάδι όσον αφορά τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

O μόνος μοχλός πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση είναι το Eurogroup να μην εγκρίνει την επόμενη εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs). Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βloomberg, που επικαλείται δύο πηγές, οι εταίροι αξιολογούν τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ από το 3,5% ως παραβίαση των συμφωνηθέντων και είναι ανοικτοί στο να επιβάλουν κυρώσεις με τη μορφή της μη εκταμίευσης των SMPs και ΑΝFΑs. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του έτους και αφού θα έχουν μεσολαβήσει εθνικές εκλογές.

Για τους εκπροσώπους των θεσμών είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προεκλογικά και δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς δεν θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. «Τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν την κατανάλωση», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» και τόνιζε ότι εάν χρησιμοποιούνταν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τότε και το χρέος της χώρας θα μειωνόταν. «Αν η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να κάνει ελαφρύνσεις φόρων, τότε έπρεπε να μειώσει τον φόρο επιχειρήσεων», είπε.

Πάντως, η χρονική συγκυρία που διάλεξε ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τυχαία, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό, καθώς σε λιγότερο από 20 ημέρες θα γίνουν ευρωεκλογές σε όλα τα κράτη-μέλη. Καμία πρωτεύουσα δεν επιθυμεί συζητήσεις για πισωγυρίσματα της Ελλάδας, καθώς αυτό θα ενίσχυε τους ευρωσκεπτικιστές. Συγχρόνως, στην Κομισιόν έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση καθώς τον Νοέμβριο λήγει επισήμως η θητεία της. Οπως είναι σύνηθες, τους τελευταίους μήνες οι επίτροποι βρίσκονται με τη βαλίτσα στο χέρι για να αποχωρήσουν από τις Βρυξέλλες και οι τεχνοκράτες παραμένουν στα πόστα τους χωρίς πολιτική καθοδήγηση. «Ηταν πολύ έξυπνο, από πλευράς τακτικισμού, να κάνει τις ανακοινώσεις σε αυτή τη χρονική στιγμή», σχολίαζε έμπειρος αξιωματούχος στην «Κ».

Το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup του Μαΐου, αλλά θα μπορούσε να προστεθεί την επόμενη εβδομάδα, αν και αξιωματούχοι έλεγαν ότι πιο πιθανό είναι να τεθεί στο Eurogroup του Ιουνίου. Τότε θα έχουν προλάβει και οι θεσμοί να δημοσιεύσουν την έκθεσή τους που αναμένεται στις 5 Ιουνίου και εκεί θα υπάρχει και η αξιολόγησή τους για τα μέτρα, αλλά και για το κατά πόσον μπορεί να λειτουργήσει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μειωμένα πλεονάσματα και χρήση των χρημάτων που έχουν μαζευτεί στο «μαξιλάρι». «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις, εκφράζοντας με πιο αυστηρό τρόπο αυτό που είπαν και οι υπόλοιποι θεσμοί. «Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *