xOrisOria News

Αλλαγή φρουράς σε «κομβικές» πρεσβείες στην Αθήνα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η μετατόπιση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, από την αντιμετώπισή της ως μιας χώρας προβληματικής λόγω των οικονομικών προβλημάτων της στην ανάδυσή της ως παίκτη υψηλής γεωπολιτικής σημασίας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδιαμορφώνει αρκετές τάσεις στο εξωτερικό. Η επιστροφή της γεωπολιτικής στην περιοχή αντικατοπτρίζεται σταδιακά και στις διπλωματικές αποστολές στην Αθήνα, οι οποίες απαρτίζονται ολοένα και περισσότερο από πρόσωπα με γνώση και εμπειρία σχετικά με όσα εξελίσσονται στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που από το 2016 και το 2014, αντιστοίχως, έχουν επικεφαλής των πρεσβειών τους έμπειρους διπλωμάτες όπως ο Τζέφρεϊ Πάιατ και ο Αντρέι Μάσλοβ, σταδιακά και οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. μεταθέτουν στην Αθήνα πρέσβεις με εμπειρία σε κρίσιμα πόστα. Ηδη προ λίγων μηνών, στην Αθήνα ανέλαβε το πόστο του πρεσβευτή της Γερμανίας ο Ερνστ Ράιχελ, ο οποίος, πέρα από τη διπλωματική εμπειρία, έχει κάνει τη διδακτορική του διατριβή σε θέματα παροχής κρατικού ασύλου. Εχει υπηρετήσει στο γενικό προξενείο της Αγίας Πετρούπολης, εργάστηκε στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Γερμανίας στον ΟΗΕ. Υπηρέτησε, επίσης, υπό τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε πρεσβευτής στο Κόσοβο, επέστρεψε στο Βερολίνο όπου και ανέλαβε τη Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Τουρκίας και στη συνέχεια, προτού μετατεθεί στην Αθήνα, ανέλαβε επικεφαλής της γερμανικής διπλωματικής αποστολής στο Κίεβο.

Μόλις προχθές επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο νέος πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ. Η Αθήνα δεν είναι νέο πόστο για τον κ. Μεζονάβ, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος α΄ στη γαλλική πρεσβεία ανάμεσα στα χρόνια 2004 και 2007. Εχει ασχοληθεί με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπήρξε για τρία χρόνια πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Ισραήλ (2013-2016), ενώ νωρίτερα υπήρξε διευθυντής Στρατηγικών Υποθέσεων στο Κε ντ’ Ορσέ. Ο Κριστόφ Σαντεπί, δραστήριος προκάτοχος του κ. Μεζονάβ, διετέλεσε πρεσβευτής σε μια περίοδο κατά την οποία Γαλλία και Ελλάδα συνεργάστηκαν αρκετά στενά στο ζήτημα της δημοσιονομικής κρίσης και των συμμαχιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Μεζονάβ, με πτυχίο Ιστορίας και Οικονομικών, καταφθάνει στην Ελλάδα σε μια περίοδο κατά την οποία η γαλλική παρουσία μετατοπίζεται ιδιαίτερα προς την Ανατολική Μεσόγειο, αφενός λόγω των συμφερόντων της στην κυπριακή ΑΟΖ, αφετέρου λόγω των οδών συνεργασίας που ανοίγονται ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι σε μια σειρά ζητημάτων, περιλαμβανομένων των εξοπλισμών.

Την ίδια ημέρα με τον κ. Μεζονάβ, τα διαπιστευτήριά του επέδωσε και ο νέος Ισραηλινός πρεσβευτής στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι. Τα κοινά στοιχεία του κ. Αμράνι με τον κ. Μεζονάβ δεν περιορίζονται μόνο στην ημέρα των διαπιστευτηρίων, αλλά εκτείνονται και στην Ιστορία, την οποία ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ έχει σπουδάσει και θεωρεί ως εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ερμηνεία των γεωπολιτικών εξελίξεων. Ο κ. Αμράνι είναι ένας διπλωμάτης καριέρας, με εμπειρία από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και πολυετή θητεία στην Ουάσιγκτον και στις ΗΠΑ γενικότερα. Στα χρόνια που το Ισραήλ άρχισε να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Αμράνι υπηρετούσε στη Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας του.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post