ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ υπολογισμό όλων των σημερινών συντάξεων και σε εφαρμογή ενιαίων κανόνων συνταξιοδότησης προχωρεί το υπουργείο Εργασίας προκαλώντας σοκ σε όλους τους απόμαχους της εργασίας, που θα δουν σύντομα επιπλέον μειώσεις απο 20% έως και 30% στις συντάξιμες αποδοχές τους.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου, στο πλαίσιο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, θα φέρει εξίσωση προς τα κάτω για το σύνολο των συντάξεων, με μεγαλύτερη μείωση στις πιο υψηλές. Οι μόνοι που δεν θα θιγούν, είναι όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη, η οποία, με βάση τον τελευταίο μνημονιακό νόμο, διαμορφώνεται στα 392 ευρώ.
Παράλληλα, η εξίσωση των όρων συνταξιοδότησης και των καταβαλλόμενων παροχών περιορίζει και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών, από 70% που είναι σήμερα στο 50-50%, πλήττοντας και τους προ του 1993 ασφαλισμένους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εργαζομένους με 1500 ευρώ μηνιαίες αποδοχές να παίρνει τελικά σύνταξη μειωμένη κατά 4.500 ευρώ ετησίως.
Τι επιδιώκει το Μαξίμου
Στην πιστή εφαρμογή της συμφωνίας δεσμεύεται το Μαξίμου, ταυτόχρονα όμως επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση των πιο δύσκολων πτυχών αυτής ή έστω περισσότερο χρόνο.
Από τα πλέον καυτά ζητήματα, αυτό των συντάξεων και γενικότερα του ασφαλιστικού, θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής την Τετάρτη, όπου θα δοθεί το πρώτο στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, η οποία διαμηνύει ότι σε κάθε περίπτωση θα προστατευθεί ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας των συστήματος.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, συμμετέχουν οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παιδείας Νίκος Φίλης. Ο κ.Κατρούγκαλος θα αποφύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις μέχρι να πάρει στα χέρια του το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό, κάτι που αναμένεται σε 10-15 ημέρες.
Βάσει των σχεδιασμών του μνημονίου, το ασφαλιστικό θα πρέπει να δρομολογηθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου και δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη λίστα προαπαιτούμενων για τα δύο δισ ευρώ της πρώτης υποδόσης, αλλά στη δεύτερη λίστα η οποία, εκτός απροόπτου, θα συζητηθεί εντός 10-15 ημερών – παράλληλα με την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος – και θα αφορά το ένα δισ ευρώ της δεύτερης υπο-δόσης.
Ενδεχομένως λοιπόν, το πόρισμα να αποτελέσει επιχείρημα της κυβέρνησης στη επανα-διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να ανοίξει αυτό το δύσκολο μέτωπο τώρα και επιθυμεί να μεταθέσει για αργότερα τη λήψη αποφάσεων. Φαίνεται επίσης ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αναζητεί χρήματα για την πληρωμή των συντάξεων ώστε να μπορεί να ζητήσει από τους δανειστές περισσότερο χρόνο και να αποφύγει την άμεση λήψη νέων μέτρων.
Τα ανοιχτά θέματα στο ασφαλιστικό είναι τα εξής:
– Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία.
– Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και ολοκλήρωσης το 2017.
– Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.
– Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.
– Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 του 20% των «προνομιούχων» του ΕΚΑΣ.
– Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.
Οι περικοπές στις συντάξεις (κύριες, επικουρικές και ΕΚΑΣ) έχουν βέβαια ήδη τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και θα μείνουν μειωμένες ή θα συνεχίσουν να μειώνονται ως το 2021. Νέες περικοπές θέλει να αποφύγει φυσικά η κυβέρνηση. Η αποφυγή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις αποτελεί επίσης προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου στο ασφαλιστικό.
Use Facebook to Comment on this Post