xOrisOria News

Αμεση ανάλυση: Οι επιλογές για τη Δικαιοσύνη και οι αντισυνταγματικές απρέπειες

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μόλις ξεκίνησε το θέμα με την επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, ενώ η χώρα είχε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προκηρύξει εθνικές εκλογές, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν πως το πράγμα θα έφθανε ως εδώ.

Η θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στην επιλογή νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης, και πρωτίστως οι αυστηρές προειδοποιήσεις έγκριτων συνταγματολόγων, ότι η επιλογή νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη, στην παρούσα συγκυρία, συνιστούσε αντισυνταγματική πρακτική, δυστυχώς από την κυβέρνηση αγνοήθηκαν.

Τελικώς το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην επιλογή νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη, τη στιγμή που η θητεία της σημερινής ηγεσίας λήγει ουσιαστικά και τυπικά στις 30 Ιουνίου και μέχρι τώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές, δεν πρόκειται να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, να δώσει, με άλλα λόγια, σάρκα και οστά, στην κυβερνητική απόφαση.

Αλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στο θέμα αυτό δείξει δείγματα γραφής, σεβόμενος απολύτως τη συνταγματική νομιμότητα, όταν το 2016, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (τότε ήταν και οι ΑΝΕΛ) είχε αρνηθεί να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, καθώς τότε η κυβέρνηση είχε προχωρήσει πρόωρα σε ορισμό νέας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της Ξένης Δημητρίου, πριν τη λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Διάταγμα μετά την αποχώρηση Κουτζαμάνη, δηλαδή το πρωί της 1ης Ιουλίου.

Οι επιλογές και η επόμενη ημέρα

Με την απόφαση της η κυβέρνηση, πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα έθεσε τη δικαιοσύνη και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης και σε απαξιωτικές επικρίσεις, ότι επελέγησαν υπό τις παρούσες συνθήκες, προσβάλλοντας με τον τρόπο της τους ίδιους τους ανώτατους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που επελέγησαν, οι οποίοι διαθέτουν γνώσεις, άριστη δικαστική πορεία και κύρος.

Και τώρα τίθεται το ερώτημα. Μπορούν αυτές οι επιλογές να ανατραπούν;

H απάντηση είναι μία και αρνητική. Μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα μετά την 1η Ιουλίου που λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας του ανωτάτου δικαστηρίου, λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Η θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπως έχει εκδηλωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, είναι υπέρ της τήρησης της συνταγματικής νομιμότητας, γεγονός που σημαίνει ότι η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση.

Τώρα, απόψεις που διατυπώνονται και από πολλούς στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ρίξει τις επιλογές, είναι τουλάχιστον πολιτικά και νομικά αστείες.

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post