Αμεση ανάλυση: Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ, οι προκλήσεις της Τουρκίας και ο ρόλος της Ελλάδας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η ένταση με την Τουρκία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την υιοθέτηση από τις ΗΠΑ του νόμου East Med, ο οποίος αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας και προσθέτει έναν μανδύα ασφάλειας στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Το σκηνικό στο εσωτερικό των ΗΠΑ με τη διαδικασία καθαίρεσης του Τραμπ σε πλήρη εξέλιξη δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ενασχόλησης του τελευταίου με διεθνή περιφερειακά ζητήματα, πέραν των άμεσου αμερικανικού ενδιαφέροντος όπως είναι η μετωπική σύγκρουση με το Ιράν.

Πάραυτα, η σημερινή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, πρέπει να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Την ώρα που την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα υπεγράφετο η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med, η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφιζε την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη. Την Κυριακή, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ήδη Τούρκοι στρατιώτες αναχωρούν σταδιακά για τη βορειοαφρικανική χώρα. Μετά το μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, το οποίο αγνοεί τα ελληνικά νησιά συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης -όπου οι ΗΠΑ διατηρούν τη νευραλγικής σημασίας βάση της Σούδας- η Τουρκία προχωρά σε κινήσεις κλιμάκωσης και μάλιστα «προειδοποιεί» τις γειτονικές χώρες.

Εδώ ο αμερικανικός παράγοντας είναι προφανώς κρίσιμος. Η άποψη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ίσως η μόνη που ο Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει σοβαρά υπόψη, αν και η προσωπική σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του δεν επιτρέπει υπερβολική αισιοδοξία.

Είναι δεδομένο ότι τον δικό μας πόλεμο δεν θα τον πολεμήσει κανείς άλλος. Ωστόσο, η παρουσία άλλων στο πλευρό μας θα συμβάλλει καθοριστικά ώστε να αποφευχθεί αυτός ο πόλεμος. Οπως η απειλή χρήσης βίας είναι μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η βία, έτσι και η ύπαρξη και προβολή των συμμαχιών μπορεί να συμβάλει ώστε να μην χρειασθεί να ενεργοποιηθούν.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι αυτονόητη η τεράστια σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με την Αμερική, όπως και αυτής με το Ισραήλ η σταθερή εμβάθυνση της οποίας απελευθερώνει υπέρ της Ελλάδας και δυνάμεις εντός των ΗΠΑ όπως είναι ο πολιτικός ρόλος της αμερικανοεβραϊκής κοινότητας και η επιρροή σημαντικών οικονομικών συμφερόντων.

Στο διμερές επίπεδο, στον επιχειρηματία πρόεδρο των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως εισόδου στην ευρύτερη βαλκανική αγορά των 70 εκατομμυρίων, την απρόσκοπτη προώθηση της αναβάθμισης των αμερικανικών F-16 όπως και τις σκέψεις περί προμήθειας F-35, αλλά και να υπενθυμίσει ότι ακόμη και παρά την δεκαετή οικονομική κρίση η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στο ΝΑΤΟ με αμυντικές δαπάνες άνω του 2%. Και, φυσικά, να υπογραμμίσει ότι τα τεραστια άλματα στην αμυντική συνεργασία των δυο χωρών έχουν καταστήσει την Ελλάδα αξιόπιστο παράγοντα των αμερικανικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός καλείται να αξιοποιήσει τη προσωπική του γνώση της αμερικανικής πραγματικότητας για να εξηγήσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τη στάση της Ελλάδας στα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα, όπως είναι η εμπορική διείσδυση της Κίνας και η τεχνολογική επιρροή της στην εποχή του 5G, αλλά και η διαχείριση της κρίσης με το Ιράν.

Τέλος, ο πρωθυπουργός προφανώς θα αναφέρει στον Ντόναλντ Τραμπ τον σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνοαμερικανική κοινότητα. Στην κατ’ ιδίαν συζήτησή τους μπορεί δε να του επισημάνει και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα αυτής είναι ψηφοφόροι του.

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *