“Μέσα σε μια βδομάδα θα έχουμε αποτελέσματα για το τι κρύβει ο λόφος Καστά” λένε οι επιστήμονες
– Το κλειδί βρίσκεται στα έγκατα του λόφου ίσως σε διαφορετικό σημείο από την είσοδο που βρέθηκε
– “Έχει πολλά να δώσει ακόμη η ανασκαφή στην Αμφίπολη” λένε οι αρχαιολόγοι
Ήταν πριν δύο χρόνια όταν η Κ. Περιστέρη μιλούσε για κάτι μεγάλο και ίσως για τάφους και όχι απλά έναν τάφο.
Τότε είχε αποκαλυφθεί μόνο ότι το μέγεθος του περιβόλου ήταν τεράστιο και γινόταν αγωνιώδης προσπάθεια να βρεθούν κονδύλια.
Χρειάστηκε η επέμβαση τοπικών βουλευτών, της περιφέρειας και τελικά το θέμα έφτασε ως το πρωθυπουργικό γραφείο για να ξεμπλοκάρουν κονδύλια ώστε να συνεχιστεί η ανασκαφή.
Τρώγοντας όμως ανοίγει η όρεξη λέει ο λαός και φαίνεται πως οι αποκαλύψεις της ομάδας της κ. Περιστέρη έχουν ανοίξει για τα καλά την όρεξη.
Πλέον και ύστερα από την αποκάλυψη του μοναδικού μνημείου το φετινό καλοκαίρι η Αμφίπολη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον του τρία διαφορετικά πανεπιστήμια για να βοηθήσουν στη συνέχιση των ερευνών.
Όταν λένε μάλιστα συνέχιση δεν εννοούν στο ταφικό μνημείο που έχει ήδη αποκαλυφθεί αλλά σε ολόκληρο τον λόφο Καστά που σύμφωνα με όλους του ειδικούς έχει ακόμη πολλά να δώσει.
Πιο κοντά απ’ όλους φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον το ΑΠΘ που ήδη έχει κινήσει τις διαδικασίες για να εγκατασταθεί στον χώρο ερευνητική ομάδα που θα αναζητήσει στα έγκατα του λόφου “κενά” και “ανθρώπινες κατασκευές”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” οι επαφές είναι σε προχωρημένο στάδιο. Οι διαδικασίες επί της ουσίας έχουν ξεκινήσει.
Ο διευθυντής του εργαστηρίου και καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού για γεωλογικές έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και συγκεκριμένα στον λόφο Καστά.
Μάλιστα όπως λέει στην εφημερίδα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γ.Γ. του υπουργείου Λίνα Μενδώνη, η οποία ζήτησε να πληροφορηθεί αν μπορεί να αναλάβει το σχετικό έργο.
Η απάντηση του ΑΠΘ είναι καταφατική και μάλιστα δίδεται και χρονοδιάγραμμα.
Τα πρώτα αποτελέσματα μπορούν να δοθούν στους αρχαιολόγους μέσα σε μια βδομάδα.
Μάλιστα σε καθώς σε σχέση με τις προηγούμενες γεωλογικές έρευνες που έγιναν στη δεκαετία του ’90 η τεχνολογία έχει προχωρήσει και πλέον οι αρχαιολόγοι μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τρισδιάστατη απεικόνιση του υπεδάφους.
Μάλιστα η έρευνα δεν θα αφορά μονάχα στο σημείο όπου έχει εντοπιστεί η είσοδος του τάφου αλλά στο σύνολο του λόφου ώστε να υπάρχει μια γενικότερη εικόνα, αλλά και εκτίμηση της κατάστασης.
Επί της ουσίας οι αρχαιολόγοι θα έχουν στα χέρια τους έναν… οδηγό για τις επόμενες έρευνές τους σε συγκεκριμένα σημεία.
Με τη μέθοδο που ακολουθεί η ομάδα του ΑΠΘ τοποθετούνται καλώδια στο έδαφος με συγκεκριμένο τρόπο και στη συνέχεια με τη βοήθεια ηλεκτροδίων εισάγεται ρεύμα στο έδαφος . Γίνεται μέτρηση της διαφοράς δυναμικού και της κατανομής της αντίστασης με ένα αρκετά περίπλοκο και αναπτυγμένο αλγόριθμό που έχουν επινοήσει οι επιστήμονες του εργαστηρίου και τα στοιχεία αυτά βοηθούν στην “ακτινογράφηση” του υπεδάφους.
Ως τώρα κατά τις έρευνες που έχουν γίνει στον περίβολο δεν έχει εντοπιστεί καμία άλλη είσοδος εκτός από εκείνη των Σφιγγών που έκανε τον γύρω του κόσμου και οδήγησε στις μοναδικές ανακαλύψεις στη συνέχεια.
Το μέγεθος του τύμβου ωστόσο αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο και έτσι η γεωλογική έρευνα ίσως οδηγήσει τους αρχαιολόγους στο επόμενο εύρημα…
Use Facebook to Comment on this Post