Παρά τη διεθνή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, στην Ελλάδα παρατηρούνται ενθαρρυντικά σημάδια στις επενδύσεις, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο 2,4%-2,5% εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας ότι θα κυμανθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2020, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 2,8%. Την ίδια ώρα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στη φθινοπωρινή του έκθεση αναφέρεται σε ένα εύρος 2,3%-2,9% και θεωρεί πως η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι εφικτή, αλλά υπό προϋποθέσεις.
«Αν συνεχίσει όπως ξεκίνησε η κυβέρνηση, θα βγει ο λογαριασμός», είπε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ προχθές το βράδυ, ενώ χθες, σε ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου, εκτίμησε ότι το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,9%, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 2%.
Κατά τον κ. Στουρνάρα, παρά τη διεθνή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, στην Ελλάδα παρατηρούνται ενθαρρυντικά σημάδια στις επενδύσεις και στο διαθέσιμο εισόδημα, που αυξάνεται, όπως είπε, με ρυθμό 4,5%.
Ο κ. Στουρνάρας στη χθεσινή του ομιλία επανήλθε στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λέγοντας ότι «το σχέδιο “Ηρακλής” που εκπόνησε η κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος. Δεν αρκεί όμως, με δεδομένο τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνουν τα 75 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, επεργαζόμαστε λύσεις που αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα μαζί με τα ζητήματα που θέτει η αναβαλλόμενη φορολογία».
Για την ανάκαμψη, ο κ. Στουρνάρας, κατά τη χθεσινή του ομιλία, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό, με δεδομένους τους δημογραφικούς περιορισμούς, να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και να αυξηθεί ο ρυθμός των επενδύσεων, κυρίως των άμεσων ξένων επενδύσεων, που βοηθούν την κάλυψη του επενδυτικού κενού χωρίς δανεισμό.
Σε μια αναφορά στο παρελθόν, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε πως η κρίση στην ελληνική της διάσταση ήταν αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών μας στην οικονομική πολιτική, η οποία επιδεινώθηκε με τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας σε εκείνους που ήταν υπέρ των μνημονίων και σε εκείνους που τα πολέμησαν με πάθος. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναδυθούν οι πολιτικές δυνάμεις του λαϊκισμού, που χάιδευαν τα αυτιά των πολιτών και εμπόδισαν την απαραίτητη συναίνεση για να βγει η χώρα από την κρίση μια ώρα γρηγορότερα», είπε.
Πρόσθεσε ότι η ένταση της κρίσης επιδεινώθηκε επίσης από τον δισταγμό εκ μέρους των εταίρων μας στην υιοθέτηση μέτρων για τη μείωση του χρέους.
Έντυπηkathimerini.gr