Η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δύο νέα βήματα, στην κατεύθυνση της επίτευξης ευρύτατης πλειοψηφίας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων την προσεχή Τετάρτη, πραγματοποίησε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή διά του υπουργού Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου. Απέναντι στις κινήσεις «καλής θέλησης» της πλειοψηφίας, ωστόσο, δεν υπήρξαν ανάλογες και από πλευράς εκείνων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν επιτακτικά να τεθούν περιοριστικά κριτήρια και προϋποθέσεις αναφορικά με το ποιοι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, παρά τις συνεχείς προσκλήσεις ακόμα και των εκπροσώπων της ομογένειας να το πράξουν.
Η κυβερνητική κίνηση αφορά την κατάθεση δύο νομοθετικών αλλαγών στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τις οποίες: Α) Τρεις από τους 15 βουλευτές του ψηφοδελτίου Επικρατείας να είναι πρόσωπα «από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις» του ψηφοδελτίου. Β) Ανατίθεται σε διακομματική επιτροπή η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ή και ο έλεγχος αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.
Για «θετικές βελτιώσεις» μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Κατρούγκαλος. «Το κλίμα είναι πολύ θετικό. Εμείς ανταποκρινόμαστε με ανοικτό πνεύμα», σχολίασε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Νωρίτερα, σε δυσχερή θέση είχαν βρεθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στη Βουλή, καθώς, κατά τη διαδικασία ακρόασης εκπροσώπων των ομογενών για το ζήτημα της διευκόλυνσης της ψήφου του απόδημου ελληνισμού, οι γνωστές θέσεις τους για την επιβολή περιορισμών συνάντησαν τη διαφωνία όλων. Στις τοποθετήσεις τους άπαντες ζήτησαν να μη στερηθούν το δικαίωμα της επιστολικής ή και της ηλεκτρονικής ψήφου, ενώ δυσφορία εξέφρασαν και για τους άλλους περιορισμούς που τίθενται. Θα αποκλειστεί εξαιτίας αυτών έως και το 80% των Ελλήνων της ομογένειας, ελέχθη χαρακτηριστικά.
«Εχετε δίκιο σε όσα είπατε. Αν η Ν.Δ. είχε 200 βουλευτές, θα νομοθετούσε να μπορούν να ψηφίζουν όλοι από τη χώρα όπου βρίσκονται», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος, για να προσθέσει πως με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, αναφορικά με μία εκ των «προϋποθέσεων», δηλαδή την ύπαρξη ενεργού φορολογικής δήλωσης, οι Ελληνες που θα μπορούν να ψηφίσουν είναι 340.000.
«Το κόμματα που διαφωνούν ας μην παραμείνουν στη διαφωνία τους», αντέδρασε εκπρόσωπος ελληνικής κοινότητας.
«Αν υπάρχει διάθεση από άλλες πλευρές, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για τα πάντα», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Έντυπηkathimerini.gr