Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια έχουν ανακαλύψει μια ορμόνη, με το κωδικό όνομα MOTS-C, η οποία αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στο σώμα να επεξεργάζεται αποτελεσματικά την γλυκόζη.
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που μετακινεί τα σάκχαρα από τα τρόφιμα στη ροή του του αίματος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκληθεί από την κακή διατροφή και μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Η Mots-C θα χρησιμοποιηθεί για την ενδυνάμωση του μυϊκού ιστού αποκαθιστώντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες ελπίζουν να εξουδετερώσουν τα αποτελέσματα της κακής διατροφής και της γήρανσης του οργανισμού.
Ο ερευνητής Πίντσας Κοέν δηλώνει ότι η ανακάλυψη της νέας ορμόνης «αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στον εντοπισμό νέων θεραπειών για ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία , όπως ο διαβήτης». Η MOTS-c είναι η μοναδική από τις ορμόνες που βρίσκεται στον κώδικα DNA των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι τα «εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος» των κυττάρων που μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.
«Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ερευνητές ανακάλυψαν μία ορμόνη που μιμείται κάποιες από τις επιδράσεις της άσκησης στην ινσουλινο-αντίσταση. Στη συνέχεια, τη διοχέτευσαν σε πειραματόζωα (ποντίκια) με αποτέλεσμα να παρατηρήσουν μειωμένες επιπλοκές από πολύ λιπαρή διατροφή, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η ινσουλινο-ευαισθησία. Το αποτέλεσμα αυτό ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και αν πράγματι επαληθευτεί και στο ανθρώπινο είδος θα μπορούσε να υποσχεθεί σημαντική μείωση στον επιπολασμό της παχυσαρκίας και την επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη. Δεν πρέπει όμως η δυνατότητα αντικατάστασης της άσκησης με ένα «χάπι» να αντικαταστήσει τελικά την ίδια την άσκηση. Οι λόγοι; Πολλοί και σημαντικοί!
Η άσκηση ασκεί πολλές ευεργετικές δράσεις στην υγεία και την ευεξία. Δεν αποτελεί μόνο τρόπο απώλειας σωματικού βάρους, αλλά ενισχύει το μυικό τόνο, αυξάνει την αερόβια ικανότητα του οργανισμού, βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, επάγει την παραγωγή ορμονών που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και μειώνουν το άγχος. Επιπλέον, η άσκηση εκτός σπιτιού αποτελεί εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο κοινωνικοποίησης, που ειδικά στη σημερινή κοινωνία λείπει, ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνει το άτομο με το σώμα του και έτσι βελτιώνει την αυτοπεποίθηση.
Εν κατακλείδει, όλες οι επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν τεράστια αξία, αλλά ο συνδυασμός τους με την ατομική προσπάθεια και κυρίως με την κοινωνική συνοχή είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές και σημαντικές».
Πηγη healthier world