εάν οι μητέρες τους πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Η πολλή ζάχαρη στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη βάρους, παράγοντα κινδύνου για άσθμα, τόνισε η Δρ. Emily Oken, καθηγήτρια διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η χρήση φρουκτόζης για την απόκτηση γλυκιάς γεύσης σε αυτά τα ροφήματα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονής στο σώμα.
Συγκεκριμένα, οι μέλλουσες μητέρες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο δύο αναψυκτικά με ζάχαρη την ημέρα, είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες τα παιδιά τους να διαγνωστούν με άσθμα στην ηλικία των 7-9 ετών, συγκριτικά με τις γυναίκες που έπιναν ροφήματα χωρίς ζάχαρη.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 1.068 ζευγάρια μητέρας-παιδιού που είχαν λάβει μέρος σε μακροπρόθεσμη μελέτη για τη διατροφή και άλλους παράγοντες κατά τη διάρκεια της κύησης που μπορεί να επηρεάσουν την μελλοντική υγεία του παιδιού.
Οι έγκυοι ρωτήθηκαν για την ποσότητα των αναψυκτικών που κατανάλωναν καθημερινά, περιλαμβανομένων αυτών που περιείχαν ζάχαρη και των φρουτοχυμών. Επίσης, έδωσαν πληροφορίες για την ποσότητα των σακχαρωδών αναψυκτικών που κατανάλωναν τα παιδιά τους.
Μέχρι το μέσον της παιδικής ηλικίας, ένα στα πέντε παιδιά είχε εκδηλώσει άσθμα.
Οι μητέρες που έπιναν τα περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη κατά την κύηση (δύο κουτάκια την ημέρα) είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά με άσθμα, από τις γυναίκες που δεν έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη.
Τα μικρά παιδιά που έπιναν ροφήματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να έχουν άσθμα. Όσα έπιναν τα περισσότερα είχαν πάνω από 64% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα.
Οι συσχετισμοί ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με το άσθμα.
«Μια από τις θεωρίες που φαίνεται να ισχύει, υποστηρίζει ότι αν έχεις προδιάθεση σε αλλεργικές παθήσεις και εκτεθείς σ’ έναν επιπλέον ερεθιστικό παράγοντα, τότε αυξάνονται περισσότερο οι πιθανότητες νόσησης», σχολιάζει η Δρ. Oken.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of the American Thoracic Society.