Ανδρέας Γιαννόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ποιος δεν θυμάται πολιτικούς, από όλο σχεδόν το φάσμα, ένθεν κακείθεν, δημοσιογράφους, διανοουμένους, αλλά και την πλειονότητα μάλλον των πολιτών, να καταφέρονται, τα τελευταία πολλά χρόνια, κατά του «κακού ξένου πολυεθνικού κεφαλαίου»;

Θα ήταν υποκρισία να μην το παραδεχθούμε ότι αυτή ήταν η εδραία αντίληψη στην Ελλάδα. Η καχυποψία για τις ξένες πολυεθνικές ήταν καλά ριζωμένη στην αντίληψη των Ελλήνων. Με ευκολία σαγηνεύονταν από τους αφορισμούς και τους εύκολους φετφάδες κατά του «ανάλγητου και ληστρικού ξένου κεφαλαίου».

Και, αίφνης, μεταστροφή. «Η χώρα έχει ζωτική ανάγκη από ξένες άμεσες επενδύσεις», ομονοούν σήμερα οι περισσότεροι των Ελλήνων. Η κρίση, μέσα στα πολλά δεινά που επισώρευσε στην ελληνική κοινωνία, φαίνεται ότι τείνει να ανατρέψει την ιδεοληπτική αυτή πρόσληψη του «ξένου κεφαλαίου», το οποίο βρίσκει επιτέλους τη «νομιμοποίησή του» στην Ελλάδα. Η πλειονότητα πλέον του πολιτικού κόσμου, της οικονομικής, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας ενστερνίζεται απολύτως την καθοριστική σημασία των ξένων άμεσων επενδύσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά δε των ξένων εταιρειών, εκπέμπεται εμπράκτως το μήνυμα ότι «και όμως, η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας καλός επενδυτικός προορισμός». Και το απέδειξαν, όσο και αν ξενίζει αυτό, στη διάρκεια των ετών –συμπεριλαμβανομένης της περιόδου της κρίσης– με μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων και αποδοτικών επενδύσεων μεγάλων ευρωπαϊκών, αμερικανικών και ασιατικών εταιρειών.

Στις αρχές της εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece, το οποίο πραγματεύθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το θέμα των ξένων επενδύσεων και της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Το μήνυμα που εκπέμφθηκε εντός και, κυρίως, εκτός των συνόρων ήταν σαφές και ηχηρό: Ναι, η Ελλάδα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να καταστεί ελκυστικός προορισμός για τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

Το σύνολο των ομιλητών συμφώνησε, αφενός, στην εξαιρετικά μεγάλη σημασία να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και, αφετέρου, διατύπωσε προτάσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου της χώρας, τονίζοντας τη σημαντική μεν διαδρομή που έχει διανυθεί, αλλά και τις υψηλές προσδοκίες τους για την επόμενη ημέρα.

Στο 2nd InvestGR Forum 2019 αποτυπώθηκαν καθαρά τόσο οι προσδοκίες όσο και το δέον γενέσθαι.

Οι προσδοκίες των επικεφαλής των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα για την επόμενη μέρα είναι προδήλως μεγάλες. Το κατέδειξε η έρευνα που παρουσίασε η Metron Analysis: 9 στους 10 CEO δηλώνουν αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη πενταετία, ενώ 7 στους 10 δηλώνουν ότι η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Το δέον γενέσθαι για τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου της χώρας το κατέδειξε ο «Δεκάλογος για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», ο οποίος συντάχθηκε με βάση τις προτάσεις 40 CEO ξένων εταιρειών. Πρόκειται για τις δέκα προτεραιότητες, τις οποίες προτάσσουν οι επικεφαλής των εταιρειών, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να επανατοποθετηθεί στον δυνητικό επενδυτικό χάρτη των κεντρικών τους γραφείων. Και μπορεί να μην ηχούν καινούργια τα ζητήματα που θέτουν, έχει ωστόσο ιδιαίτερη αξία το ότι διατυπώνονται συγκεκριμένα και μαζικά από τους αμέσως ενδιαφερομένους. Γι’ αυτό και δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθούν από την πολιτεία.

Και το «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε από τη σπουδαία έρευνα της κορυφαίας στον κόσμο εταιρείας οικονομικών πληροφοριών και αναλύσεων HIS Markit Economics για λογαριασμό του Global Citizen Foundation, με τις εναλλακτικές προτάσεις για τη γρήγορη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας και νέους υποσχόμενους κλάδους για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Είναι σαφές ότι όλα τα αναγκαία υλικά είναι εδώ. Οι πάντες γνωρίζουν τι φταίει, τι πρέπει να γίνει, πώς, πότε και από ποιους. Τυφλοσούρτης, θα έλεγε ένα έμπειρο και μπαρουτοκαπνισμένο ανώτερο στέλεχος εταιρείας. Σχεδόν, τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι: στόχοι, στρατηγική και σχέδιο δράσης.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πέρασαν διά πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια. Διανύθηκε σημαντική απόσταση. Με επιτυχίες, λάθη και παραλείψεις. Είναι η ώρα της δουλειάς και της εθνικής ανασυγκρότησης. Με ενότητα, ομοψυχία, χωρίς τεχνητούς διχασμούς και συγκρούσεις. Ως επιβάτες όλοι του ίδιου καραβιού.

* Ο κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος είναι ιδρυτής του InvestGR Forum.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *