ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σταθερά ανοδικός είναι ο όγκος των αγοραπωλησιών κατοικιών κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, δείγμα της αυξανόμενης ζήτησης για διαμερίσματα και μονοκατοικίες τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Φεβρουάριο του 2017 έως και τους πρώτους μήνες του 2019 στο Μητρώο Συναλλαγών Ακινήτων της ΑΑΔΕ είχαν καταχωρηθεί σχεδόν 40.000 πράξεις μεταβίβασης κατοικιών (13.249 το 2017, 21.201 το 2018 και 5.418 φέτος), που αποτελούσαν το 66,4% του συνόλου των αγοραπωλησιών ακινήτων.
Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και όσον αφορά τον πιο «θερμό» μήνα για τις πωλήσεις κατοικιών και ακινήτων γενικότερα, δηλαδή τον Δεκέμβριο του κάθε έτους. Σύμφωνα με την επεξεργασία που πραγματοποίησε μελέτη της ΕΠΠΑ (Ενωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας), βασισμένη σε όλα τα δεδομένα του Μητρώου Συναλλαγών της ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2018 καταγράφηκαν συνολικά 3.105 αγοραπωλησίες κατοικιών, έναντι 1.882 συναλλαγών κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2017, μια αύξηση της τάξεως του 65%. Η έρευνα παρουσιάστηκε από τον Θεολόγο Μπόσδα, γεν. γραμματέα της ΕΠΠΑ, στο πλαίσιο της έκθεσης Athens Real Estate Expo, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-9 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo Maroussi.
Τα παραπάνω συμπεράσματα για την πορεία της αγοράς κατοικίας πιστοποιούνται πλέον και από την επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών πώλησης κατοικιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 πανελλαδικά, έναντι αύξησης της τάξεως του 1,6% για το σύνολο του 2018 και 2,6% για το τέταρτο τρίμηνο του περυσινού έτους. Σημειωτέον ότι οι αξίες υποχώρησαν κατά 1% το 2017. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η αύξηση των νεόδμητων διαμερισμάτων άγγιξε το 4%, ενώ για τα παλιότερα ακίνητα (ηλικίας άνω των πέντε ετών) η άνοδος των τιμών πώλησης διαμορφώθηκε σε 3,9%. Για το σύνολο του 2018, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η αύξηση των τιμών σε σχέση με το 2017 ήταν 1,8% για τα νέα διαμερίσματα (έναντι μείωσης 0,8% το 2017) και 1,4% για τα παλιότερα διαμερίσματα (έναντι μείωσης 1,2% το 2017).
Η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας πρωταγωνιστεί, δεδομένου ότι η πορεία των τιμών κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 ήταν ακόμα ταχύτερη, με αύξηση της τάξεως του 5,8% (από 2,5% στο σύνολο του 2018 και 4,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους). Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο άγγιξε το 3,9%, ενώ στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας η άνοδος ήταν της τάξεως του 1,9%. Οι τιμές πώλησης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (κυρίως με έντονο τουριστικό χαρακτήρα) αυξήθηκαν κατά 2,6%.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της ΤτΕ, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από τον τουρισμό, που επηρεάζει θετικά την αγορά κατοικίας, μέσω της αύξησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, και τα επαγγελματικά ακίνητα, μέσω της ανάπτυξης τουριστικών ακινήτων (π.χ. ξενοδοχεία και επιπλωμένα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα) και συμπληρωματικών προς αυτά χρήσεων, όπως, για παράδειγμα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.).
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post