Ανησυχείτε για το βάρος του παιδιού σας;

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αυξάνεται ιδιαίτερα το ποσοστό παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών. Οι μελέτες σε διάφορες…
περιοχές τις χώρας αναδεικνύουν ότι τα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών κυμαίνονται από 18-30% και τα αντίστοιχα ποσοστά παχύσαρκων παιδιών φτάνουν το 4-11% . Κάτι που σημαίνει ότι περίπου 1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα έχει υπερβάλλον σωματικό βάρος.

 

Αν είστε γονείς, μπορείτε να ακολουθήσετε απλά βήματα που συστήνει η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρία για την πρόληψη της αύξησης βάρους των παιδιών, όπως:

– Να έχετε διαθέσιμη μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών στο σπίτι.

– Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.

– Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πιούν νερό και πιείτε και οι ίδιοι. Αποφύγετε τυποποιημένους χυμούς φρούτων και αναψυκτικά. Αν δείτε ότι δυσκολεύονται να πιουν πολύ νερό και προτιμούν τους χυμούς, μπορείτε να τους ετοιμάσετε έναν αραιωμένο χυμό με νερό.

– Απομακρύνετε από το σπίτι τα γλυκά, τα τυποποιημένα τρόφιμα και σνακ. Ετοιμάστε σπιτικά σνακ με βάση φρούτα, γαλακτοκομικά και ολικής άλεσης προϊόντα. Εντάξτε τους ωμούς ξηρούς καρπούς στα σνακ των παιδιών μετά την ηλικία των 4 ετών.

– Περιορίστε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Συστήνεται ο χρόνος αυτός να μην ξεπερνάει τις 2 ώρες ημερησίως, αλλά καλό είναι να έχετε κατά νου ότι όσο μειώνεται ο χρόνος τηλεθέασης, τόσο πιο δραστήρια γίνονται τα παιδιά.

– Μην τους προσφέρετε τρόφιμα για ανακούφιση ή επιβράβευση.

– Καταναλώστε τα γεύματα μαζί τους, στο τραπέζι και σε προγραμματισμένες ώρες. Φροντίστε το γεύμα να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά.

– Φροντίστε ώστε να κοιμάται τουλάχιστον 8-10 ώρες την ημέρα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά και πολύ συχνά αντιγράφουν δικές σας συμπεριφορές, για αυτό και είναι σημαντικό να υιοθετείτε και εσείς οι ίδιοι υγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές.

Από την Ειρήνη Χριστάκη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc., Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθήνας, eatpositivethink.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *