«Έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης ο αμερικανικός στρατός έριξε ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Αμερλί», δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
«Η αμερικανική πολεμική αεροπορία προσέφερε τη βοήθεια αυτή με τη συνδρομή αεροσκαφών από την Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τα οποία επίσης έριξαν στην πόλη είδη πρώτης ανάγκης», πρόσθεσε.
Ο Κίρμπι διευκρίνισε ότι η ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας έγινε παράλληλα με «συντονισμένα πλήγματα στην περιοχή εναντίον των τρομοκρατών του ΙΚ, σε υποστήριξη της ανθρωπιστικής αυτής βοήθειας».
«Οι επιχειρήσεις θα είναι περιορισμένες στο εύρος και τη διάρκειά τους ώστε να απαντήσουμε στην ανθρωπιστική αυτή κρίση και να προστατεύσουμε τους αμάχους που είναι παγιδευμένοι στην Αμερλί», σημείωσε.
Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι εξαπέλυσε νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στο στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλη. Στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν να υποστηριχθούν τα κουρδικά και ιρακινά στρατεύματα, αλλά και «να προστατευθούν κρίσιμες υποδομές, προσωπικό και αμερικανικές εγκαταστάσεις», είχε επισημάνει ο Κίρμπι.
Στο μεταξύ η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, απαντώντας στο σχετικό αίτημα των ΗΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.
Η Αυστραλία θα συμμετάσχει μαζί με τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στη παροχή εξοπλισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής προσπάθειας την οποία θα συντονίζουν το Ιράκ και άλλες χώρες της περιοχής, διευκρίνισε ο Άμποτ.
«Η κατάσταση στο Ιράκ αποτελεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται με ανεξάρτητους εταίρους για «να αντιμετωπιστεί η απειλή για την ασφάλεια» που αποτελεί το ΙΚ.