Ο δρ Χάραλντ Οτ, του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, τονίζει ότι «αν αυτό που πετύχαμε μπορέσουμε να το επαναλάβουμε δημιουργώντας μεγαλύτερα μοσχεύματα, οι ασθενείς που σήμερα περιμένουν εναγωνίως να βρεθεί συμβατός δότης θα έχουν τον νεφρό που χρειάζονται και μάλιστα φτιαγμένο από δικά τους κύτταρα, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος».
Oι λεπτομέρειες της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Νature Medicine.
Η ομάδα του δόκτορος Οτ ξεκίνησε αφαιρώντας τους νεφρούς από 68 ποντίκια. Τα όργανα στη συνέχεια «πλύθηκαν» με ειδικό διάλυμα που απομάκρυνε όλα τα κύτταρα, αφήνοντας έναν νεφρικό «σκελετό», ένα τρισδιάστατο πλαίσιο από κολλαγόνο με τα απαραίτητα για τη λειτουργία του οργάνου σωληνάρια, από φίλτρα έως ουρητήρα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές «έσπειραν» πάνω στην τρισδιάστατη σκαλωσιά νεφρικά κύτταρα τα οποία είχαν συλλέξει από νεογέννητα ποντίκια καθώς και ενδοθηλιακά κύτταρα προκειμένου να επενδυθούν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά τα κύτταρα τα είχαν συγκεντρώσει από ανθρώπους. Για να είναι βέβαιοι ότι κάθε κύτταρο θα πήγαινε στη θέση που έπρεπε, οι ερευνητές ενέχυσαν τα κύτταρα του αγγειακού ενδοθηλίου μέσα από τη νεφρική αρτηρία, ενώ τα νεφρικά μέσα από τον ουρητήρα. Μερικές ημέρες αργότερα είχαν μπροστά τους ένα πραγματικό θαύμα: έναν νεφρό που είχαν κατασκευάσει εκ του μηδενός. Οταν τα όργανα τοποθετήθηκαν σε μία συσκευή αιμοκάθαρσης, αποδείχθηκε ότι λειτουργούν φυσιολογικά, δηλαδή, μπορούν να φιλτράρουν το αίμα, να απομακρύνουν τις επιβλαβείς ουσίες και να παράγουν ούρα.
Η πραγματική δοκιμή, όμως, έγινε όταν οι επιστήμονες μεταμόσχευσαν τους νεφρούς στα πειραματόζωα από τα οποία είχαν στην αρχή της έρευνας αφαιρέσει τον ένα νεφρό. Ετσι διαπίστωσαν ότι και τα όργανα που είχαν κατασκευάσει λειτουργούσαν αρκετά καλά, χωρίς, ωστόσο, η απόδοσή τους να φτάσει αυτή των πραγματικών.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν η τεχνολογία εξελιχθεί έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία ανθρώπινων νεφρών, το κέρδος θα είναι πολλαπλό. Ο νεφροπαθής θα έχει αμέσως το μόσχευμα που χρειάζεται και ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος, αφού θα είναι χτισμένο από τα ίδια τα κύτταρά του, και δεν θα υπάρχει ανάγκη χορήγησης ανοσοκατασταλτικών σκευασμάτων. Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, ως «σκαλωσιά» για την κατασκευή ανθρώπινων νεφρών μπορούν να χρησιμοποιούνται κάποιοι νεφροί δωρητών που δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα.
Πηγη healthier world