Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως συμβάλλουν στην μακροζωία, οι καυτερές πιπεριές και τα φαγητά με μπαχαρικά
Η μελέτη κατέγραψε ότι τα άτομα που κατανάλωναν καυτερές πιπεριές ή σάλτσα φτιαγμένη από τσίλι και γενικότερα, πικάντικα τρόφιμα, είχαν σε ποσοστό 14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν ποτέ αυτά τα φαγητά ή τα έτρωγαν σπάνια. Η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων συνδέθηκε και με άλλους παράγοντες που επηρέαζαν τους εθελοντές, όπως η ηλικία και ο τρόπος ζωής τους και οι παράγοντες αυτοί συνυπολογίστηκαν στα συμπεράσματα της έρευνας.
Υπάρχει όμως και ο αντίλογος! Η δόκτωρ Nita Forouhi, από το τμήμα Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, υποστήριξε ότι η μελέτη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί «οριστική», καθώς, ενώ γνωρίζουμε ότι η δραστική ουσία της καυτερής κόκκινης πιπεριάς, η καψαϊκίνη, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καταπολεμά την παχυσαρκία και τα μικρόβια, είναι αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινική, ωστόσο, καμία από αυτές τις ιδιότητές της δεν έχει δοκιμαστεί σε «συστηματική εκτίμηση», ώστε να αιτιολογείται το συμπέρασμα των Κινέζων επιστημόνων.