Αντιδράσεις εντός Google για τη μηχανή αναζήτησης για την Κίνα
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK
Δείτε ακόμα
- Οι υπάλληλοι της Google εναντίον της λογοκριμένης μηχανής αναζήτησης στην Κίνα 17/08 10:19
- «Λογοκριμένη» έκδοση για την Κίνα φέρεται να ετοιμάζει η Google 03/08 00:43
Η Google δεν βρίσκεται κοντά στο λανσάρισμα μιας εφαρμογής μηχανής αναζήτησης στην Κίνα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της σε εταιρική συνάντηση την Πέμπτη, σύμφωνα με έγγραφο που βρέθηκε στα χέρια του Reuters- ενώ εργαζόμενοι της εταιρείας ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο επί του συγκεκριμένου project.
Ο Σούνταρ Πιτσάι είπε, απευθυνόμενος σε προσωπικό της Google, πως, αν και η ανάπτυξη βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η παροχή περισσότερων υπηρεσιών στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου είναι κάτι που συνάδει με την αποστολή της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με αναφορές ΜΜΕ νωρίτερα μέσα στον μήνα, η εταιρεία ετοιμάζει μια προσαρμοσμένη στα μέτρα της Κίνας εφαρμογή μηχανής αναζήτησης για φορητές συσκευές, η οποία θα μπλοκάρει κάποιες ιστοσελίδες και όρους αναζήτησης. Ωστόσο, ο Πιτσάι διευκρίνισε ότι το αν η Google τελικά λανσάρει ή όχι κάτι τέτοιο στη χώρα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. «Η ομάδα βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης εδώ και καιρό, και νομίζω ότι διερευνούν πολλές επιλογές» φέρεται να είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εντός της εταιρείας, από εργαζομένους που διαφωνούν με αυτό που βλέπουν ως συμβιβασμό στις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης για λογοκρισία- τη στιγμή που, χρόνια πριν, η Google είχε εξέλθει από την κινεζική αγορά ακριβώς εξαιτίας της λογοκρισίας- αλλά και εκτός της, από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προβληματίζονται πως, εάν η Google αποδεχτεί τη λογοκρισία, θα επικυρώσει τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην ελεύθερη έκφραση από την κινεζική κυβέρνηση.
Πολλοί εργαζόμενοι- εκατοντάδες, σύμφωνα με το Reuters- ζητούν από την εταιρεία να παρέχει μεγαλύτερη «διαφάνεια, επίβλεψη και ευθύνη» σε υπόμνημα/ αίτηση που κυκλοφόρησε εντός της Google. Σε αυτό αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι προβληματίζονται για το πρόγραμμα, το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία Dragonfly, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να γνωρίζουν τι κατασκευάζουν». Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο παρεμφερούς «κινήματος» εντός του έτους, η Google ανακοίνωσε πως δεν θα συνέχιζε πρόγραμμα ανάπτυξης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για drones, για σκοπούς του αμερικανικού στρατού.
H Google είχε μπει στην κινεζική αγορά το 2006, παρά τους προβληματισμούς για τη λογοκρισία, ωστόσο βγήκε το 2010, λόγω αντιπαράθεσης και διαφωνιών με τις αρχές για ζητήματα τέτοιας φύσης.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr