Τις προσπάθειές τους, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος, συμφώνησαν να συνεχίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια πολύωρης εποικοδομητικής συζήτησης που είχαν από κοινού στην τρίτη έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Μάθιου Νίμιτς.
Αντιδρούν τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων στην ονομασία Gorna (Άνω) Μακεδονία
Πάντως αν και στη γείτονα τα δημοσιεύματα λένε ότι η συμφωνία για το όνομα θεωρείται τελειωμένη, καθώς προκρίνεται το «Gorna» (Άνω) Μακεδονία, τα αλβανικά κόμματα που στηρίζουν και τη κυβέρνηση Ζάεβ, αντιδρούν σε αυτήν την επιλογή και απορρίπτουν μια λύση με «μακεδονικό» παράγωγο.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, το όνομα που έχει προταθεί με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστο, δεν είναι αποδεκτό από τους Αλβανούς.
«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην ‘Μακεδονική’ γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της «Gorna Makedonija». Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα, που στα τέλη του 2017 είχε ανακοινώσει την αποχώρησή των στελεχών του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Από την πλευρά του ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερος ‘αλβανικού’ κόμματος των Σκοπίων (BDI), δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας
«Η ‘Μακεδονία’ είναι η χώρα μου και η χώρα για εκατοντάδες άλλους Αλβανούς. Το να ανήκει η ‘Μακεδονία’ μόνο στους ‘Μακεδόνες’ είναι μια έννοια που δεν μπορεί να υπάρξει και οι Αλβανοί δεν μπορούν να αποκλειστούν από αυτή τη ζωτική διαδικασία για το κοινό μας μέλλον.
Αλλά και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».