Aπό την πρώτη μέρα του νέου έτους ξεκινούν οι πλειστηριασμοί των πρώτων κατοικιών χιλιάδων νοικοκυριών με βάση την παρούσα νομοθεσία και όπως επιβεβαίωσε σε απάντησή του σε ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάϊνεν
Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα αφού μετά το Δεκέμβριο του 2014 λήγει η αναστολή πλειστηριασμών και αντικαθίσταται από “ένα δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών”.
Αυτό προκύπτει από απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γίρκι Κατάϊνεν, σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη.
Στην ερώτηση είχε τεθεί το θέμα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα και των αλλαγών που προωθούνται από Κυβέρνηση και Τρόικα, αναφορικά με το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας οφειλετών.
Στη συνέχεια της ερώτησής ζητήθηκε από την Κομισιόν να αξιολογήσει τις διαδικασίες ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, στις οποίες «από το 2008 έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες περίπου 200 δισ. ευρώ, σε διάφορες μορφές βοήθειας», και ερωτήθηκε «πώς θα έκρινε πιθανή χρήση κεφαλαίων του ΤΧΣ για τη διαγραφή χρεών κοινωνικά αδύναμων ομάδων, π.χ. ανέργων, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα είχε θετική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».
Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, αποκαλύπτει ότι οι ρυθμίσεις για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν θα παραταθούν μετά το τέλος του 2014, αφού σημειώνει ότι «στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών». Φυσικά αυτό δεν ισχύει γιατί όσοι έχουν εισοδήματα εξυπηρετούν τα δάνειά τους και δνε αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, με τα τεκμαρτά “φανταστικά” εισοδήματα όλοι έχουμε γίνει μικροί “Ροκφέλερ”.
Στη συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος χαρακτηρίζει τη διαδικασία κρατικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ως «επιτυχής όσον αφορά στη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος», παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχει κυριολεκτικά παγώσει, ενώ τα κόκκινα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς συνολικά δάνεια στις ελληνικές τράπεζες φτάνει, στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, στο 31,9%. Πιο πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομικών φορέων και τραπεζών ανεβάζουν τον συγκεκριμένο δείκτη στο 34%, δηλαδή περίπου 77 δισ ευρώ.
Εν ολίγοις χιλιάδες άνθρωποι, οικογενειάρχες κινδυνεύουν από την Πρωτοχρονιά να μείνουν στο δρόμο μαζί με τα παιδιά τους ακριβώς όπως η οικογένεια που πρόσφατα την είδαμε να ζει σε αυτοκίνητο στους δρόμους του Νέου Ηρακλείου. με τις ευλογίες της ΕΕ το 2015 προβλέπεται έτος κοινωνικής καταστροφής.
Use Facebook to Comment on this Post